Samsun-Bafra gölleri (Tatlı göl ve Gıcı gölü)'nde yaşayan iki cyprinidae türünün yaşa ve mevsimlere bağlı besin tercihi üzerine bir araştırma
An Investigation on diet preference of two cyprinids inhabiting Samsun-Bafra fish lakes (Tatlı lake and Gıcı lake) and it's relation with seasonal and age-dependent variations
  1. Tez No: 105767
  2. Yazar: MAHMUT YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NAZMİ POLAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bafra Balık Gölleri (Tatlı Göl ve Gıcı Gölü), Sazan {Cyprinus carpio, L. 1758), Kızılkanat (Scardinius erythrophthalmus, Mide Muhteviyatı, Besin Tercihi, Bafra Fish Lakes (Tatlı Lake and Gıcı Lake), Carp (Cyprinus carpio, L. 1758), Rudd (Scardinius erythrophthalmus, Stomach Contents, Diet Preference
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Samsun-Bafra Balık Gölleri (Tatlı Göl ve Gıcı Gölü)'nde Yaşayan İki Cyprinidae Türünün Yaşa ve Mevsimlere Bağlı Besin Tercihi Üzerine Bir Araştırma ÖZET Bu araştırmada Ocak 2000 - Aralık 2000 tarihleri arasında Bafra Balık Gölleri (Tatlı Göl ve Gıcı Gölü)'nden yakalanan 122 sazan (Cyprinus carpio, L 1758) ve 160 kızılkanat (Scardinius erythrophthalmus, L. 1758)'ın mide muhteviyatları incelenmiştir. Toplam sayısal yüzde ve bulunuş frekansı yüzdesi gibi ölçümler hesaplanmıştır. Bu ölçümler; İRİ (Nisbî Önem İndeksi) ve Gll (Geometrik Önem İndeksi) gibi iki indis yardımıyla bahsedilen türlerin besin önemini hesaplamak için kullanılmıştır. İRİ ve Gll değerleri, her organizmanın tercih derecesini ve en baskın besin grubunu ortaya çıkarmak için karşı laştı rı Imıştı r. Ayrıca bu iki türün besin tercihindeki mevsimlik ve yaşa bağlı değişim de karşılaştırılmıştır. Sonuçlar; tablo, grafik ve histogramlarla gösterilmiştir. Sonuç olarak; sazanın besin çeşitlerinin %54.69'unun Bacillariophyta, %25.3'ünün ekstremite parçaları, %15.77'sinin Chlorophyta, %3.49'unun Cyanophyta, %0.52'sinin Euglenophyta, %0.08'inin Dinophyta, %0.07'sinin Charophyta, %0.05'inin Rotifera, %0.02'sinin Nematoda, %0.007'sinin Arthropoda, ve %0. 0001 'inin de Xanthophyta 'dan oluştuğu tespit edilmiştir. Kızılkanatın besin çeşitlerinin %77.26'sının Bacillariophyta, %21.14'ünün Chlorophyta, %0.89'unun ekstremite parçaları ve düşük oranlarda da diğer besin çeşitlerinden oluştuğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
An Investigation on Diet Preference of two Cyprinids Inhabiting Samsun- Bafra Fish Lakes (Tatlı Lake and Gıcı Lake) and Its Relation with Seasonal and Age-Dependent Variations. ABSTRACT In this study, the stomach contents of totally 122 carp (Cyprinus carpio, L. 1758) and 160 rudd (Scardinius erythrophthalmus, L. 1758) individuals collected from Samsun- Bafra Fish Lakes (Tatlı Lake and Gıcı Lake) between January, 2000 - December, 2000 were investigated. Relative measures of prey quantity such as percent of total number and percent of frequency of occurence were estimated. These relative measures were used to estimate the diet importance for this species by the help of two compound indices IRI (Index of Relative Importance) and Gil (Geometric Index of Importance). IRI and Gil values were compared to reveal the most dominant food group and level of preference of each organism. Annual variations and age-dependent variations in diet preference of these two species were also studied. Results were represented by tables, figures and histograms. We concluded that, diet of carp was composed of Bacillariophyta (54.69%), extremite items (25.3%), Chlorophyta (15.77%), Cyanophyta (3.49%), Euglenophyta (0.52%), Dinophyta (0.08%), Charophyta (0.07%), Rotifera (0.05%), Nematoda (0.02%), Arthropoda (0.007%) and Xanthophyta (0.0001%). In addition, the diet of rudd was found to be composed of Bacillariophyta (77.26%), Chlorophyta (21.14%), extremite items (0.89%) and other food types those having lower rates.