Ulus Orman İşletmesi Uluyayla bölgesindeki kuş toplumları üzerinde çalışmalar
Studies on the avifauna in Uluyayla district of Ulus forest interprise
- Tez No: 105796
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY ÖZKAZANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yaban hayatı, kuşlar, Uluyayla, populasyon, yayılış, biyoloji, morfoloji, Wildlife, birds, Uluyayla, population, distribution, biology, morphology
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi ULUS ORMAN İŞLETMESİ ULUYAYLA BÖLGESİNDEKİ KUŞ TOPLUMLARI ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR Raif ÇOPUR Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Oktay ÖZKAZANÇ Şubat 2001, 93 sayfa Gün geçtikçe kaybolan orman ve doğal varlıklarımız içinde yaban hayvanları önemli bir yer işgal etmektedir. Bu yaban hayvanları içinde ise, önemli bir yeri olan kuşlar gerek çevrenin ve doğanın aşın kullanılmasından, gerekse usulsüz ve aşın avlanmadan giderek azalmaya başlamış ve bir çok kuş türünün nesillerinin tükenmesi tehlikesi ortaya çıkmıştır. m mÖZET (devam ediyor) Bu nedenle Batı Karadeniz Bölgesinin rekreasyon ve tür zenginliği açısından önemli doğal alanlarından olan Ulus Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Uluyayla Orman İşletme Şefliğindeki kuş türlerinin ve toplumlarının belirlenmesi amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Uluyayla Orman İşletme Şefliğinde saptanan kuş türleri çizelge halinde aşağıda verilmiştir. Araştırma bölgesinde yapılan çalışmada 27 farklı familyaya ait, 45 kuş türü tespit edilmiş ve incelenmiştir. Bu türlerden 3 adedi yırtıcı kuşları, kalan 42 adedi ise ötücü ve göçmen kuşları oluşturmaktadır. Bu kuş türlerinden bölgede en yoğun rastlananları; kestane kargası, şarkıcı ardıç, ispinoz ve serçe olmasın rağmen, gri sinek kapan ve yırtıcı kuş türlerine daha seyrek olarak rastlanılmıştır. Çalışma alanında saptanan kuş türlerinden çulluk, kara leylek ve bülbül türleri göçmen kuşlarıdır. Diğer kuş türleri ise bölgenin yerli populasyonlanm oluşturmaktadır. IVÖZET (devam ediyor) Uluyayla Orman İşletme Şefliği Sınırlarında saptanan kuş türleri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis STUDIES ON THE AVIFAUNA IN ULUYAYLA DISTRICT OF ULUS FOREST ENTERPRISE Raif ÇOPUR Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forest Engineering Thesis Advisor: Assist Prof Dr. Oktay ÖZKAZANÇ February 2001, 93 Pages By time, in our last forest and nature wealth, wild animals accupy an important position. Among these wild animals, the number of birds is decreasing either by using the enviroment and nature excessively, or by illegal and extreme hunting in a danger of some bird species to be exhausted. Consequently, the aim of this study is determination of bird species and societies in Uluyayla Forestry Division of Ulus Forest Interprise, where, due to recreation and bird species affluent is an important natural area in West Black Sea Region VIAbstract (continued) determined bird species in Uluyayla Forestyry Division are given as follow. In research field, 40 bird species belonging to 27 different famillies have been determined and survied. From these species, two are tearing birds, the remainings are singing and immigrant birds. From these bird species, although Garrulus glandarius (L.), Turdus philomelos L., Fringilla coelebs L. and Passer domesticus (L.) are found as the most, Muscicapa striata PALLAS and tearing bird species are found more infrequently. Bird species determined in Uluyayla Forestry Division.