PHB, PTHF, PCL, PGA, PEG bloklarını içeren polimetilmetakrilat blok kopolimerlerinin sentez ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of polymethylmethacrylate blok copolymers containing PHB,PTHF,PCL,PGA, PEG blocks
  1. Tez No: 105797
  2. Yazar: HÜLYA ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ HAZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: PTHF, PCL, PGA, PEG ve PHB içeren PMMA Blok Kopolimerleri, Serik iyon ile Redoks Polimerizasyonu, Anyonik Polimerizasyon, S-Bütirolakton, Biyobozunur Polimerler, Block Copolymers of PMMA with PTHF, PCL, PGA, PEG and PHB, Redox Polymerization with Ceric Ion, Anionic Polymerization, S- butyrolacton, Biodegradable Polymers
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET Doktora Tezi PHB, PTHF, PCL, PGA, PEG BLOKLARINI İÇEREN POLİMETİLMETAKRİLAT BLOK KOPOLİMERLERİNİN SENTEZ VE KARAKTERİZASYONU Hülya ARSLAN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalında Tez Danışmanı: Prof. Dr. Baki HAZER Ocak 2001, 127 sayfa. Endüstriyel olarak yılda on milyon tonu aşan üretimi ile sentetik organik polimerler; polietilen, polipropilen, polistiren, polietilen tereftalat ve polimetilmetakrilat insanlığın refahım yükselten ileri teknoloji ve modern eşya kullanımı ve üretimini giderek arttırmaktadır. Bu modern çağm vazgeçilmez malzemelerinin önemli bir miktarı her yıl plastik çöp atıkları olarak doğayı kirletmektedir. İnsanın kullanım alanını daraltan, çevreyi kirleten, denizlerde ve karada yaşayan diğer canlıları da rahatsız eden plastik çöp atıklarının giderilmesi mÖZET (devam ediyor) yollarından biri sentetik polimerlere biyobozunur polimerlerin bağlanması olabilir. Böylece, atıldıktan sonra sentetik polimerler de doğada biyobozunur özellik kazanabilir. Bu çalışmada optik, mekanik ve viskoelastik özellikleri bakımından önemli bir endüstriyel sentetik polimer olan polimetilmetakrilat'a blok kopolimerizasyon yolu ile biyobozunur blokların sokulması amaçlandı. Polimetilmetakrilat'ın poli(tetrahidrofuran)-diol (PTHF-diol), poli(kaprolakton)- diol (PCL-diol), poli(glisidilazid)-diol (PGA-diol), polietilenglikol (PEG), poli(3- hidroksibütirat)-diol (PHB-diol) ve tek ucu hidroksilli ataktik PHB (a-PHB) gibi biyobozunur polimerler ile kopolimerizasyonu genel olarak serbest radikal redoks polimerizasyon yöntemi ile şerik amonyum nitrat (CAN)' in nitrik asit çözeltisi kullanılarak gerçekleştirildi. Bu amaçla kullanılan PHB-diol ve a-PHB oligomerleri p-bütirolaktonun başlatıcı olarak y-hidroksi bütirik asit sodyum tuzu/ 18-crown-6 kompleksi ile anyonik halka-açılması polimerizasyonunun sırası ile bromoetanol (veya bromodekanol) veya protonlama ile sonlanmasından sentezlendi. Elde edilen telehelikler 'H- ve 13C-NMR, GPC, FT-IR ve ESI-MS ile karakterize edildi. Bunlara ek olarak PHB oligomerlerinin uç gruplarının kimyasal yapısı ESI-MS" tekniği ile belirlendi. PMMA-b-PHB blok kopolimerleri poli(3- hidroksibütirat)-diol oligomerlerinin 4,4'-Azobis (4-siyano pentanoil klorür) (ACPC) ile kondensasyon reaksiyonundan hazırlanan PHB makroazobaşlatıcılar (MI-PHB) ile başlatılmış metilmetakrilat polimerizasyonu vasıtasıyla da elde edildi. Blok kopolimer verimine asit, başlatıcı ve -diol konsantrasyonlarının etkileri incelendi. Ve böylece blok kopolimerizasyon için optimum koşullar belirlendi. Ayrıca yüzey aktif madde olarak tetrabütilamonyum hidrojen sülfat kullanılarak blok kopolimer verimi arttırıldı. PMMA-b-PTHF, PMMA-b-PCL, PMMA-b- PGA, PMMA-b-PEG ve PMMA-b-PHB blok kopolimerleri % 78-99 oranında elde edildi. Saf blok kopolimerler fiziksel, kimyasal, termal ve spektrometrik tekniklerle karakterize edildi. Blok kopolimerlerdeki biyobozunur birimler % 10- ıvÖZET (devam ediyor) 43 aralığında değişti. Polimerlerin topraktaki bozunurlukları incelendi ve PTHF- b-PMMA blok kopolimerlerinin oldukça biyobozunur olduğu tespit edildi. Ayrıca bu sistemde kopolimerizasyon süresince homo PMMA oluşumunun ihmal edilebilecek düzeyde olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF POLYMETHYLMETHACRYLATE BLOK COPOLYMERS CONTAINING PHB, PTHF, PCL, PGA, PEG BLOCKS Hülya ARSLAN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Thesis Advisor: Prof.Dr. Baki HAZER January 2001, 127 pages. Synthetic organic polymers produced industrially more than ten million ton annually; polyethylene, polypropylene, polystyrene, polyethylene terephtalate and polymethylmethacrylate have increased the production and uses of modern goods and advanced technology which is raised prosperity of human. A great amount of vitally used materials of this modern age have polluted the nature as plastic waste every year. One of the way of removing of plastic waste which restricts the usage area of people, pollutes the environment, disturbs also other creatures living in sea VI !(£, ?teffil5?METtM KUMUM!ABSTRACT (continued) and land can be connecting of biodegradable polymers to synthetic polymers. Thus, synthetic polymers also can gain biodegradable property in nature after throwing away. In this work, insertion of biodegradable blocks by block copolymerization to polymethylmethacrylate which is important industrialy synthetic polymer with respect to optic, mechanic and viscoelastic property was aimed. Copolymerization of polymethylmethacrylate with biodegradable polymers such as poly(tetrahydrofuran)-diol (PTHF-diol), poly(caprolactone)-diol (PCL-diol), poly(glycidyl azide)-diol (PGA-diol), polyethyleneglycol (PEG), poly(3 -hydroxy butyrate)-diol (PHB-diol) and atactic PHB (a-PHB) containing one hydroxyl end group generally were proceeded by free radical redox polymerization method using nitric acid solution of eerie ammonium nitrate (CAN). PHB-diol and a-PHB oligomers used for this purpose were synthesized via anionic ring opening polymerization of p-butyrolactones with y- hydroxybutyric acid sodium salt/18-crown-6 complex as initiator followed by termination of polymerization with bromoethanole (or with bromodecanole) or protonation, respectively. The telechelics obtained were characterized by *H and 13C NMR, GPC, FT-IR and ESI-MS. The chemical structure of end groups of PHB oligomers was additionally defined by ESI-MS" technique. PMMA-b-PHB block copolymers were also obtained by the polymerization of methylmethacrylate initiated with PHB macroazoinitiators which were prepared by condensation reaction of poly(3 -hydroxy butyrate)-diol oligomers with 4,4'- azobis(4-cycano pentanoyl chloride). The effects of acid, initiator and - diol concentrations on the bock copolymer yield were investigated. And thus optimum conditions for block copolymerization were determined. Moreover block copolymer yield was increased using tetrabutyl ammonium hydrogen sulphate as a surfactant. PMMA-b-PTHF, PMMA-b-PCL, PMMA-b-PGA, PMMA-b-PEG and PMMA-b-PHB block copolymers were obtained in range between 78-99 wt.-%. Block copolymers purified were characterizied by physical, chemical, thermal and spectrometric techniques. vuABSTRACT (continued) Biodegradable units in block copolymers were in range between 10-43 wt. %. The degradation of the poymers in soil was studied and it was established that PTHF- b-PMMA block copolymers were considerably biodegradable. It was also established that the homo PMMA formation during copolymerization was negligible in this system.