Cam malzemenin alışveriş merkezlerinde kullanımı ve iç mekan tasarımına etkileri
Using of glass in the shopping centers and the effects in the interior space
  1. Tez No: 105811
  2. Yazar: ESRA AVLANMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Cam, Alışveriş Merkezi, İç Mekan, Vitrin, Döşeme, Tavan, Duvar, Mobilya, Aksesuar, Glass, Shopping Center, interior Space, Front Window, Flooring, Ceiling, Wall, Furniture, Accessories
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Çağdaş malzemelerden biri olan cam, saydamlığıyla yarattığı büyüleyiciliğini, ev ve süs eşyası yapımında kullanan uygarlıklarla“dışarı”ve“içeriyi”ışık ve görüntü unsurlarıyla birleştirmeye çalışan tasarımcıların elinde önemli bir anlatım ve tasarım unsuru olmuştur. Cam, özellikle görsellik ve estetik ön planda olduğunda, ışık geçirimliliği ve esnek tasarımlara olanak sağladığı için, iç mekan kurgularında tercih sebebi olur. Günümüzde çok sayıda cam malzeme türüne rastlamakla birlikte, alışveriş merkezlerinde kullanılmış olan cam malzemeleri saptayarak, tasarımcıları belki yönlendirecek, bilinçli seçimler yapılmasına yardımcı olması açısından bu çalışmayı yapmayı uygun gördüm. Bu çalışmada; alışveriş merkezlerinin iç mekanlarında kullanılan cam malzeme türleri, iç cephe, aksesuar, mobilya, tavan, döşeme ve duvar sistemleri ile ilgili literatür çalışmaları yapılarak, cam malzeme imal eden ilgili firmalar ile görüşülerek araştırılmış ve araştırmalar sonucunda camın alışveriş merkezlerinde kullanım yerleri de saptanarak, iç mekanlarına neler kattığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Being one of the contemporary materials, the glass has become an important element of expression and design in the hands of designers who are trying to combine the civilizations making use of the fascinating transparency of the glass for making home and ornament materials with the“outdoors”and“indoors”through light and color elements. Since, where the visual aspects and aesthetics in particular are in the foreground, the glass allows light permeability and flexible designs, it is a preferred material for indoor designs. While a number of types of glass materials are available today, I have decided to make this study in an effort to help the designers make conscious selection by determining the glass materials used in the shopping centers and to give an idea to the designers. In this study, the types of glass materials used in interior space of shopping centers have been studied by making literature studies into the indoor coating, accessories, furniture, ceiling, flooring and wall systems and by conducting interviews with the glass material manufacturers, and the places where the glass is used in the shopping centers and its contribution to the interior spaces have been determined.