Kocaeli'nde deprem sonrası yerleşim sorununa çok ölçütlü yaklaşım
The multiple criteria approach to the settling problem in Kocaeli after the eartquake
  1. Tez No: 105933
  2. Yazar: YILDIZ YULUĞKURAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZERRİN ALADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Ölçütlü Karar Verme, Etkileşimli Beklenti Düzeyi (AM), Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP), Yerleşim Yeri Seçimi
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu çalışmada; çok amaçlı karar verme yöntemleri olan AIM ve AHP teknikleri kullanılarak 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Marmara Depremi'nden sonra ortaya çıkan yerleşim sorununa çözüm önerisi getirilmiştir. Bu amaçla şehir planlamada dikkate alınması gereken kriterler araştırılmıştır. Seçilen pilot bölgede tespit edilen tüm boş alanlar, bu kriterler doğrultusunda değerlendirilmiştir. Sonuç olarak bilimsel açıdan kentleşmeye en uygun yerleşim yerleri tespit edilmiş ve yerleşime uygunluk açısından sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
Multiple Criteria Decision Making, Aspiration Level Interactive Method, Analytical Hierarchy Process, Selection for Settling Units. Abstract : In this thesis, the suggestion of solution are given to the settling problem, after the Marmara Earthquake which occured in 17th, August 1999, by using AIM and AHP technics which are The Multiple Criteria Decision Making. For this purpose, the criteria which are necessary to be considered in city planning are researched. All of the empty areas that have been determined in pilot region that has been valued in the frame of these criteria. Finally, the optimal settling units for the urbanization in scientific approach have been determined and arranged according to the respect of appropriation for the settling.