Isparta koşullarında aşılı asma fidanlarının tutma ve gelişme özellikleri üzerine dikim ortamlarının etkileri
The Effects of planting media on growth of vine graft in Isparta region
  1. Tez No: 106030
  2. Yazar: ELİFE ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ M. ECEVİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Aşılı asma fidanı, dikim ortamları, graffed vine graftling, planting media
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Bu araştırmada, 5 farklı dikim ortamının (toprak + turba + kum (1:1:1), perlit + toprak + kum (1:1:1), perlit+toprak+turba (1:1:1), perlit + toprak (1:1), ve toprak (kontrol) bağda aşılı asma fidanlarının tutma ve gelişmesi üzerine olan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla Kober 5BB üzerine aşılı 11 üzüm çeşidine (Alphonse lavallee, Barış, Cardinal, Çavuş, Hamburg misketi, Italia, Narince, Tekirdağ çekirdeksizi,Trakya ilkeren, Yapıncak ve Yuvarlak çekirdeksiz) ait fidanlar bağdaki yerlerine bu ortamlar kullanılarak dikilmişlerdir. Araştırma sonucunda dikim sırasında kullanılan ortamların fidanların tutma ve gelişmesini etkilediği belirlenmiştir. Buna göre en yüksek değerlerin toprak + turba + kum ile perlit + turba + toprak ortamından; en düşük değerlerin de kontrol ortamından (toprak) elde edildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the effects of 5 different planting media (soil + peat + sand (1:1:1), perlite + soil + sand (1:1:1), perlite + soil + peat (1:1:1X perlite + soil (1:1), and soil (control) on the final take and development of the graffed vine saplings in the vineyard were examined. For that reason, saplings of 1 1 grape cultivars (Alphonsa lavallee, Bans, Cardinal, Çavuş, Hamburg misketi, İtalia, Narince, Tekirdağ çekirdeksiz, Trakya ilkeren, Yapıncak and Yuvarlak çekirdeksiz) grafed on Kober 5BB were planted in the vineyard using of these media. It was observed that planting media used in the establisment of the vineyard affected final take and development of saplings. The highest values were obtained from soil + peat + sand and perlite + soil + peat. On the other hand the lowest rates were resulted from control medium (soil).