Isparta koşullarında aşılı köklü asma fidan üretiminde bazı çeşit/anaç kombinasyonlarının karşılaştırılması
Comparison of the scion/rootstock combinations on production of grafted and rooted vine sapling in Isparta condition
  1. Tez No: 135793
  2. Yazar: MEHMET ECE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ ECEVİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Asma, çeşit/anaç kombinasyonu, aşı, Grapevine, cultivar/rootstocks combinations, graft
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
11 ÖZET Bu araştırmada farklı çeşit/anaç kombinasyonlarının İsparta koşullarında aşıda basan oranı, fidan randımanı, I.boy fidan randımanı ile odunlaşma düzeyi üzerine olan etkileri belirlenmiştir. Bu amaçla Razakı, Alphonse Lavallee ve Italia çeşitlerine ait aşı kalemleri S 04, Kober 5 BB ve 1103 P anacı üzerine omega aşı ile aşılanmışlardır. Odunlaşma düzeyi dışmda araştırmada incelenen bütün kriterin aşı kombinasyonlarına göre değiştiği sonucuna varılmıştır. Buna göre, aşıda başarı oram ve I. boy fidan randımanı bakımından en yüksek değerler Alphonse Lavallee/S04 aşı kombinasyonundan elde edilmiştir. Ayrıca Razakı/Kober 5 BB aşı kombinasyonunun fidan randımanı bakımından diğer kombinasyonlara göre daha başarılı olduğu tespit edilmiştir. Diğer taraftan, aşılarda odunlaşma düzeyi yönüyle aşı kombinasyonları arasında önemli bir farkın bulunmadığı da saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT In this research, the effects of different cultivar/rootstock combinations on the grafting success, final take, first grade graft and lignification level were determined in İsparta conditions. For this reason, the scions of Razakı, Alphonse Lavallee and Italia were grafted on S04, Kober 5 BB and 1103 P by using of omega grafting method. It was concluded that all the criterias examined in this research except lignification level varied according to the graft combinations. The highest values on grafting success and first grade graft were obtained from Alphonse Lavallee/S04 graft combination. And,it was found that Razaki/Kober 5 BB graft combination was more successful than the other graft combinations in respect on the final take. On the other hand, there were not any significant differences among graft combinations in respect on the lignification level of grafts.