Kimyasal yöntemle atıksudan fosfat giderimi
Phosphate removal from wastewater by chemical treatment
- Tez No: 106173
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÜKRÜ DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Phosphate removal, eutrophication, chemical precipitation, total phosphate, ortophosphate. IV
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KİMYASAL YÖNTEMLE ATIKSUDAN FOSFAT GİDERİMİ Nergiz H. OKTAÇ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr Şükrü DURSUN 2001, 60 Sayfa Jüri : Prof. Dr. Kemal GÜR Doç. Dr. Sait GEZGİN Yrd. Doç. Dr. Şükrü DURSUN Arıtma tesislerinde uygulanan klasik arıtım yöntemleri atık sudan fosfat gideriminde yeterince etkili olmamaktadır. Bu sebeple birçok fosfat giderim sistemleri geliştirilmiştir. Ancak atık sudan fosfat gideriminde her sistem aynı oranda verim vermemektedir. Bu çalışmada, atık sudan fosfat giderimi için kimyasal çöktürme yöntemi kullanılmıştır. Koagülant olarak kullanılan alüminyum sülfat, demir sülfat ve kireç Jar Testine tabi tutulmuştur. Her koagülant değişik dozlarda ve suyun değişik pH'lannda kullanılmıştır. Böylece, koagülantlann fosfat giderimindeki performansı karşılaştırılmıştır. Deneylerde Başarakavak Arıtma Tesisi giriş ve çıkış suyu kullanılmıştır. Deneyler yapıldığı sırada Başarakavak Arıtma Tesisinde fosfat arıtımı durdurulmuştur. Böylece, biyolojik arıtım ve kimyasal arıtım sonrası fosfat giderim oranlan karşılaştırılmıştır. 86.4 mg/L demir sülfat dozu ile pH 9'de ortofosfatta %76.32, toplam fosfatta %37.71 oranında giderim verimi elde edilmiştir. 84.8 mg/L alüminyum sülfat dozu ile pH 8'de ortofosfatta %72.8, toplam fosfatta %30.8oranında giderim verimi elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Fosfat giderimi, ötrofikasyon, kimyasal çöktürme, toplam fosfor, ortofosfat. 111
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis PHOSPHATE REMOVAL FROM WASTEWATER BY CHEMICAL TREATMENT Nergiz H. OKTAÇ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor : Assist. Prof. Dr Şükrü DURSUN 2001, 60 Page Jury : Prof. Dr. Kemal GÜR Assoc. Prof. Dr. Sait GEZGİN Assist. Prof. Dr. Şükrü DURSUN Classical treatment processes are not effective enough in removal of the phosphate from wastewaters. For this reason, lots of phosphate removel systems have been developed. However, the systems can not give the same output in removing phosphate from the wastewater. In this study, chemical precipitation method was used to remove the phosphate from the wastewater. Aluminium sulphate, ferrous sulphate and lime were used in the Jar Test as the.coagulants. Each coagulants were used at different doses and at the different pH values of the wastewater. Thus, the coagulants performance in removal of the phosphate were determined. In the tests, Başarakavak Treatment Unit influent and effluent water was used,. During the experiments, the phosphate removel was stopped in the Başarakavak Treatment Unit. So, phosphate removal rates were compared with the biological process and the chemical precipitation. 76.32% ortophosphate and 37.71% total phosphate removals were obtained by precipitating 86.4 mg/L of ferrous suphate at pH 9. 72.8% ortophosphate and 30.8% total phosphate removals were obtained by precipitating 84.8 mg/L of aluminium suphate at pH 8