Plastiklerin ultrasonik kaynağı
Ultrasonic welding of plastics
  1. Tez No: 106198
  2. Yazar: MURAT ERKUL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN KARAHASANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ultrasonik kaynak, plastiklerin birleştirilmesi, sonotrod ıx, Ultrasonic welding, joining of plastics, sonotrode
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Plastik malzemelerin karakteristik özellikleri ve imalat mantıklanndaki avantajlar dolayısıyla insan hayatında ihtiyaçlarının karşılanmasında her geçen gün daha çok noktada kullanılmaya başlanması ile birlikte plastik hammaddelerin mamul ve yan mamule çevrilmesine yönelik faaliyetler içerinde farklı ve aym cinsteki plastiklerin birleştirilmesi de önem kazanmakta ve ilgili teknolojiler her geçen gün artan hızla çeşit ve özellikleri bakımından gelişmektedir. Bu birleştirme yöntemlerinden biri olan ultrasonik kaynak uygulaması kendine has özellikleri ve dizayn konusunda kullanıcılara sağladıkları avantajlar ve seri imalatın yanı sıra özel uygulamalara da imkan tanıması ile birleştirme yöntemleri içerisinde önemli bir değere sahiptir. Bu çalışmanın birinci bölümünde plastik malzemeler genel özellikleri itibari ile anlatılmış ve çeşitli özelliklerine değinilmiştir. İkinci bölümünde plastiklerin birleştirilmesine yönelik çeşitli uygulamalar için genel bilgiler verilmiş olup üçüncü bölümde esas çalışmanın konusu olan ultrasonik kaynak uygulaması için genel bilgiler, 4. ve 5. Bölümlerde ultrasonik kaynak makinasının esas ekipmanları ve konstrüksiyonu incelenmiş bölüm 6 ve 7'de ise ultrasonik kaynak prosesi ile bu prosesin en önemli parçası olan sonotrodlann konstrüksiyonu üzerine bilgiler derlenmiştir. Bölüm 8, 9, 10 ve 11 'de ultrasonik kaynak prosesinin parametreleri,kaynak performansı ile ultrasonik kaynakla birleştirme uygulamalarında dizayn esas olarak ele alınmıştır. Bölüm 12'de deneysel çalışma başlığı altında kaynak zamanının ultrasonik kaynak kalitesi üzerine yapılmış olan deneysel çalışmalar yer almaktadır. Sonuçlar bölümünde ultrasonik kaynak metodunda kaynak kalitesi ile kaynak zamam arasındaki ilişki değerlendirilmiş ve genel olarak metod üzerine değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Plastics are preferred by designer and manufacturer for special characteristic properties of usage on human life. Day by day, a lot of, different product designed made by plastic materials. Which manufacturing systems are developing depend to these requests from designers. Joining is an manufacturing process and developing like other manufacturing process for plastics. Ultrasonic welding of plastics is an joining method for product by made plastic materials and that is most important method for joining of plastics by method's characteristics properties and availability for design on a lot of different shapes. This process also use on different special application for plastic materials. In the first part of this work, plastic materials are considered as a whole and their properties and how they are used are explained, Chapter 2 deals with plastic joining technologies general information. Chapter 4, 5 with ultrasonic welding equipment and constructions, Chapterö, 7 ultrasonic welding process and construction of sonotrodes, Chapter 8, 9, 10 and 11 ultrasonic welding process parameters, welding performance and design of plastic for joining by ultrasonic welding. In chapter 12 with experimental work for research for relation between welding time and welding quality.