İş aklı ve veri ambarı projelerinde veri kalitesi ve veri temizleme teknikleri simülasyon uygulaması
Data quality in business intelligence and data warehousing projects and a simulation application for data cleansing techniques
- Tez No: 106252
- Danışmanlar: PROF. DR. M. YAHYA KARSLIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Data cleansing, data quality, Extract Transform Load (ETL), Enterprise Application Integration (EAI), business rules system vin
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
ÖZET Müşterilerinin, ürünlerin, tedarikçiler ve adreslerinin bilgisine yüksek oranda hakim olan şirketler başarılı stratejiler ve taktikler geliştirebilir. Bu bilgiler en temel seviyede gelir arttırıcı girişimlerde ve maliyet yönetimi (yatırımların geri dönüşümü-ROI) girişimlerinde önemli etkiye sahiptirler. Bununla birlikte, tam bilgilenme için veri kalitesi ön şart olarak karşımıza çıkar. Sadece müşteriler, ürünler, tedarikçiler, adres bilgileri ve bunların aralarındaki ilişkiler hakkındaki doğru ve tam bilgiler; kuruma başarılı olması için veri ambarcılığı projelerinde gerekli olan iş aklım kazandıracaktır. Bugünkü iş dünyasında veriler, devamlı olarak farklı sistemler arasında akmaktadır. İşletmeye veriler, veri giriş sistemlerinden ve yapısallaşmamış internet cevaplan şeklinde sel gibi akmaktadır. Bir sistemden diğerine taşınmakta, iş kuralları sistemi içinde kalmak suretiyle kurumsal veri entegrasyon uygulaması (EAI) çözümlerine ulaşmadan önce ise, oldukça geniş bir şekilde yayılmaktadır. Ve veri işletme dışına entegre edilmiş bir şekilde, extranet ve Internet gibi tedarikçilere ve ortaklara ulaşılan sistemler aracılığıyla, seyahatine devam etmektedir. Bir başka deyişle, toplam kalite yönetimi (TQM) konseptiyle bakıldığında, veri kalitesinde ve özellikle toplam sistem kalitesinde düşüşe yol açan, verideki ve sistemlerdeki karmaşıklık, her geçen gün artmaktadır. Bu tezde,“YıldızETL”isimli bir ETL (veri seçme, dönüştürme ve yükleme) simülasyon uygulaması geliştirilmiştir. Bu yazılım uygulamasında, veri temizleme prosesinde kullanılan temel teknik ve algoritmalar, uygulamanın modüllerine geniş bir şekilde dağıtılmış olarak uygulanmıştır. Bu uygulamada müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) için önemli olan müşteri/tedarikçi, ürün ve adres bilgilerine yoğunlaşılmıştır. Sonuç olarak seçme modülü oldukça başarılıdır ve hem veri tabanı hem de ortam bağımsızdır. Temizleme modülü, güvenilir ve güçlü veri kütüphanelerine ihtiyaç duyan veri-referanslı bir araç olarak, doğru bir şekilde çalışmaktadır. Dönüştürme modülü de başarılı olarak fonksiyonunu yerine getirmekte, ancak pazardaki mevcut ürünler gibi eşleştirme konusunda geliştirmeye ihtiyaç duymaktadır. Anahtar Kelimeler : Veri temizleme, veri kalitesi, Seçme Dönüştürme Yükleme (ETL), Kurumsal Uygulama Entegrasyonu (EAI), iş kuralları sistemi vıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Companies that know the most about their customers, products, vendors and locations could be able to formulate the most successful strategies and tactics. This information has a significant impact on the bottom line in both revenue-generating and cost administration initiatives (ROI). However, data quality is a pre-requisite for being fully informed. Only accurate, complete data about customers, products, vendors and locations, and their relationships (CRM) with each other, will yield the enterprise business intelligence needed to win in data warehousing projetcs. In the business world today, data moves constantly among diverse systems. It streams into the corporation through the data entry systems and unstructured Web responses. It flows from one corporate system to another, while keeping it stayed within the“business rules system”as disseminated more widely than ever before by enterprise application integration (EAI) solutions. And integrated data travels outside the corporation to vendors and partners who interact wit it through extranets and the Internet. In other words, every day there is an increase in data and system complexity, which can lead to degradation in data quality and overall system quality, considering the totaly quality management (TQM) concept. In this thesis, an ETL (Extract Transform Load) simulation tool, named as“YıldızETL”, is developed. The techniques and algorithms are applied in data cleansing proces which is widely distributed in modules of this software application. This applicaton is primarily concentrated on customer/vendor, product and address data for customer relationship management (CRM) concerns. As a result, extraction module is very succesful and it is both database and platform independent. Cleansing module works properly as a data-referenced tool that needs reliable and powerful data libraries. Transformation module is also succesfull but it must be improved in matching like the ones available in the market.