Ultrasonik karıştırmanın ZnO toz özelliklerine etkisi
The Effect of ultrasonic stirring on properties of ZnO powder
- Tez No: 106260
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜZEYYEN MARŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ultrasonik karıştırma, çinko okzalat dihidrat, çinko oksit vı, Ultrasonic stirring, zinc oxalate hydrate, zinc oxide Vll
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Çinko (Zn), boya endüstrisinden eczacılığa, lastik üretiminden malzemelerin koruyucu kaplamalarına kadar, oldukça geniş kullanım alanına sahip bir malzemedir. Genel olarak, çinko buharının yanmasıyla elde edilen çinko oksit (ZnO), çinko bileşiklerinin en önemlilerindendir. Çinko oksit en çok lastik endüstrisinde, onu takiben de önem sırasına göre boya, seramik, elektronik endüstrileri, tekstil, ilaç, yer döşemeleri, koruyucu ve dekoratif kaplamalarda kullanılır. Metal oksitleri içinde, kullanım alanı bol olmasına rağmen, çevreye ve insan sağlığına negatif etkisi çok az olan ZnO, Fransız Prosesi, Amerikan Prosesi ve Islak proses olarak bilinen 3 ana tip prosesle üretilir. Ultrasonik dalgalar güneşin yüzeyindeki sıcaklıklar kadar yüksek sıcaklıklar ve okyanusun en dibindeki basınç kadar yüksek basınçlar üretebilir. Bazı durumlarda, ultrason aynı zamanda yüksek enerjili kimyasal reaksiyonlara da sebep olabilir. Bu olaylar akustik kavitasyon; kabarcıkların oluşumu, büyümesi. ve içe doğru patlayarak bozunuma uğraması, sayesinde oluşur. Bu araştırmada 0,5 molar çinko nitrat çözeltisi içine 0,5 molar okzalik asit çözeltisi katılıp karıştırılarak çinko okzalat dihidrat çöktürülmüştür. Daha sonra çinko okzalat dihidrat 400°C'de kalsine edilerek ZnO elde edilmiştir. Bu işlemde ultrasonik karıştırma ve mekanik karıştırma ayrı ayrı kullanılarak elde edilen çinko okzalat dihidratların ve kalsinasyon sonucu elde edilen ZnO tozlarının özellikleri (termal bozunma, X-ışını kırınımları, FTIR analizleri, morfolojileri) karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Oluşan farklılıkların nedenleri üretim koşullarına bağlı olarak irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Zinc (Zn), has a wide range of application, it is used in paint industry, pharmaceuticals, producing rubber and protective coatings. Generally, the most important compound of zinc, zinc oxide is produced by burning zinc vapour. The rubber industry is the chief consumer of zinc oxide, followed by the paint, ceramic, electronic, textile industries, pharmaceuticals, floor coverings, protective and decorative coatings. Despite its wide market, ZnO is the one of the least harmful compounds on human health and environment, among all metal oxides. ZnO can be produced by using three main prosesses which are; French Prosess, American Prosess and Wet Prosess. Ultrasound can produce temperatures as high as those on the surface of the Sun and pressures as great as those at the bottom of the ocean. In some cases, ultrasound can also cause high-energy chemistry. It does so through the process of acoustic cavitation: the formation, growth and implosive collapse of bubbles in a liquid. In this study, 0,5 molar zinc nitrate solution is mixed with 0,5 molar oxalic acid solution and zinc oxalate hydrate is precipitated. Then zinc oxalate hydrate is calcinated and ZnO is produced. Characterisation of zinc oxalate produced by both ultrasonic and mechanic stirring operations and then calcinated zinc oxide were made by using thermal decomposition, X-ray diffraction, FTIR analysis and morphology to asses and analyse the differences caused by different mixing operations.