Alüminyum alaşımlarında tane küçültücüler
Grain refiners in aluminium alloys
- Tez No: 106259
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇİĞDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum, tane küçültücüler, Al-Ti-B, Al-Ti-C IX, Aluminium, grain refiners, Al-Ti-B, Al-Ti-C
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET Alüminyum yerkürede en çok bulunan üçüncü elementdir. 20. yüzyılın ikinci yansından itibaren, özellikle hafif ve yüksek mukavemetli malzemelere ihtiyacın artması ile beraber, alüminyum kullanımı yaygınlaşmıştır. Alüminyum kullanımının artışı, mekanik ve fiziksel özelliklerini geliştirmek için yapılan çalışmaları da beraberinde getirmiştir. Bu çalışmalardan özellikle düşük alaşımlı alüminyum üzerine yapılmış olanlar, tane küçültücüler üzerine yoğunlaşmıştır. Yapılan araştırmalar Al-Ti-B ve Al-Ti-C gibi tane küçültücülerin endüstriyel kullanımını sağlamıştır. Endüstriyel üretimlerde bu tane küçültücüler yoğun bir şekilde kullanılmasına rağmen, etkileri ve işleyiş mekanizmaları hala tam anlaşılabilmiş değildir. Bu çalışmanın amacı, alüminyum alaşımlarında kullanılan tane küçültücülerin işleyiş mekanizmalarının ve etkinliklerinin aratırılmasıdır. Ayrıca Al-Ti-B (5-1), Al-Ti-B (5-0,2) ve Al-Ti-C gibi tane küçültücülerin etkinliğinin ölçülebilmesi için deneysel çalışmalar gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aluminum, the third most abundant element on earth, began to be widely used in the second half of the 20 Th century due to the needs of light, high-strength materials. This wide usage of aluminum brought the need of further improvement of both mechanical and physical properties of aluminum. From those researches, especially the ones dealing with low alloy aluminum, were concentrated on the grain refinement. The result of those lead to grain refiners, such as Al-Ti-B and Al-Ti-C, and began to be used in industrial production. Even though those grain refiners are used in industrial production, the mechanism and optimal effectiveness of them remains unclear. The aim of this study is to investigate the mechanism and effects of grain refiners used in aluminum alloys. Also some experiment are carried out in order to calculate effectiveness of industrial grain refiners such as Al-Ti-B (5-1), Al-Ti-B (5-0,2) and Al-Ti-C in order to measure influence of grain size in mechanical properties.