Desenli cam kalıbı imalatı
Decorated glass mould production
- Tez No: 106401
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT G. KINIKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Seramik kalıp, Desenli cam kalıbı, Shaw, Paslanmaz çelik dökümü, Ceramic Mold, Decorated Glass Mold, Shaw, Stailness Steel Casting
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Malzeme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Seramik kalıba döküm temiz yüzeyli ince ayrıntılı, hassas dökümle üretilemeyecek kadar büyük metal parçaların dökümünde kullanılmaktadır. Bu çalışmada seramik kalıba döküm ile desenli cam kalıblannınm yapımı incelenmiştir. Seramik kalıplama ince detaylı, çok temiz yüzeyli ve yüksek derecede boyutsal tamlığa sahip dökümler üretilebilir, ve tüm bu özellikler desenli cam kalıpların yapımı için anahtar faktörlerdir. Seramik kalıplama sadece boyutsal hoşgörülerin ve yüzey temizliğinin önemli olduğu durumlarda değil, dökülen parçaların sağlamlığı ve metal olmayan kalıntılar içermediği için tercih edilir. Mevcut araştırma desenli cam kalıpların metal dökümlerinin üretimi için kullanılan seramik kalıpların yapımı ile ilgili metodlan anlatmaktadır. Bu çalışma içerisinde, araştırmalar desenli cam kalıpların yapımı için bağlayıcı bileşimi, bağlayıcı pelteleşme koşullan, seramik kalıpların sinterleme zamanlan ve döküm işlemleri üzerine yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Casting produced by ceramic moulding has a clean surface and used in casting components that are too large to cast by investment casting. In this research we investigate using of ceramic mould technology for producing decorated glass moulds. Ceramic molding can produce castings with fine detail, smooth surfaces and high degree of dimensional accuracy, and all these properties are the key factors for producing decorated glass moulds. Ceramic molding is intended for the production of castings of high quality, not only the terms of their dimensional accuracy and surface quality but also in terms of soundness and free from non metallic inclusions. The present research relates to methods for making ceramic molds to produce decorated glass mold metal castings. In this study, investigations are made on about binder compositions, binder gelling conditions, sintering time and temperature of ceramic molds and casting process for production of decorated glass mold.