Sistem analizinde süreç değişimlerinin incelenmesi
Research of process changing in system analysis
- Tez No: 106402
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAŞLIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sistem analizi, süreç değişimi, veri akış diyagramı, bağlam diyagramı, yeni sistem dizaynı. X111, System analysis, process changing, data flow diagram, context diagram, new system design. XIV
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZET Sistem analizinde süreç değişimlerinin incelendiği bu yüksek lisans tez çalışmasında sistem analizi konusunun mevcut sistemin tanımlanmasından yeni sistemin uygulanmasına kadar olan süreci incelenmiştir. Çalışmanın amacı sistemlerde meydana gelen değişikliklerin oluşturduğu sorunlar ve bunlara çözüm bulunmasıdır. Bu çalışmada sistemi tanımlayabilmek için veri akış diyagramları, bağlam diyagramları, veri yapı diyagramları, anket yöntemleri vb. yöntemler kullanılmıştır. Bu yöntemler kullanılarak sistem hakkında ayrıntılı bilgiler edinilip, bu bilgilere göre yeni bir sistem kurma çalışmaları yapılmış ve aynı yöntemler yeni sistem üzerinde de denenerek önceki sistemle karşılaştırılması yapılmıştır. Bir sistemdeki olası problemler dışardan bakıldığında görülmezler bu sebeple problemleri açığa çıkarmak için yukarıdaki yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerin kullanımıyla ilgili Komeks matbaa tesislerinde bir uygulama yapılmış ve bu uygulamadan yeni bir sistem ve yeni bir süreç değişikliğine gidilmesi sonucu çıkmıştır. Yeni sistemle işletmenin daha verimli bir çalışma sistemine geçtiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This article is a report on system analysis and process changing researches. Existing system has described, any problems of existing system has found and new system has established in this research. The phases of system describing, problem finding and new system implementation has realized by various tools. These are: interview questionares, context diagrams, data dictionary, gantt charts, data flow diagrams and layout charts. Using these tools we got information about existing system. So, we started to establish a new system that should be more effective than existing system. Probable problems doesn't appear until an investigation have been started. So, we started an investigation about the problems of the existing system in this thesis and have concluded the investigation. These methods have been tried on a company named Komeks. This company is a publishing company. We have found some problems and have solved these problems by determined tools.