Halka yerine sargı kullanılan gölge kutuplu asenkron motorun mikro denetleyici ile denetim
Micro controller based control of a shaded pole induction motor using a winding instead of the ring
  1. Tez No: 106452
  2. Yazar: EBUBEKİR ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. SEFA AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gölge Kutuplu Asenkron Motor, Faz Kaydırma, Mikrodenetleyici, Shaded-Pole Induction Motor, Phase Shifting, Microcontroller
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Başlama momenti ve verimi küçük olmasına rağmen gölge kutuplu asenkron motorlar küçük güçlü sürücü sistemlerinde yaygın olarak kullanılırlar. Şayet başlama momenti arttırılabilirse, hız kontrolü ve rotorun yön değiştirilmesi sağlanırsa gölge kutuplu asenkron motorun kullanma alam genişler. Daha önce yapılan bir çalışmanın (Akpınar,Kaya,1992 ) devamı niteliğinde olan bu çalışmada gölge kutuplu tek fazlı asenıcron motorun, kısa devre halkası yerine konulan sargı üzerinden denetimi elektronik bir sürme devresiyle ve mikrodenetleyici ile yapılmıştır. Denetimi yapılan motorun başlama momentinin arttırılması, hızının yönü ve değeri değiştirilmiştir. Gölge kutuplu asenkron motorda yukarıda anlatılan uygulamaları incelemek amacıyla, mikrodenetleyici ve elektronik sürme devresi yardımıyla faz kaydırma işlemini ve MATLAB programıyla gölge kutuplu motorun dinamik davranışı incelenmiştir. Elde edilen deneysel ve işlemsel sonuçlar, önerilen metodun geçerliliğini doğrulamak için karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Microcontroller Based Control of a Shaded Pole Induction Motor Using a Winding Instead of the Ring Shaded-pole induction motors are widely used in drive systems requiring low power, although they have low starting torque and low efficiency. The application areas of the shaded-pole induction motors can be expanded, if they are provided with the possibility of increased starting torque, speed control and reversible rotation of the rotor. In this thesis, increased starting torque, speed control and reversible rotation of single phase shaded-pole induction motor is studied by using a winding instead of the short- circuited ring. The motor is a controlled using an electronic drive circuit along with a microcontroller. In order to investigate the operating conditions of the shaded pole induction motor mentioned above a phase shifting process is applied using microcontroller and electronic driver circuit. Dynamic behavior of the shaded-pole motor is also investigated by simulating the motor model in a environment. The experimental and simulation results obtained have been compared to validate the proposed method.