Güç sistemlerinde kararlılık problemi için bulanık mantık yaklaşımı
Fuzzy logic approach for the stability problem of the power systems
  1. Tez No: 106453
  2. Yazar: BÜLENT UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. İ. HAKKI ALTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güç Sistemleri, Senkron Generator, Uyartım Sistemleri, Bulanık Mantık, Kararlılık, Power systems, Synchronous Generator, Excitation Systems, Fuzzy Logic, Stability VI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Enerji sistemini oluşturan elemanların tamamının sistemin dinamik davranışı üzerinde etkili olduğu bir gerçektir. Enerji sistemlerindeki dinamik davranış üzerinde büyük etkileri olan kısımlardan biri de uyartım sistemleridir. Bu nedenle uyartım sistemlerinin denetlenmesi enerji sistemleri için büyük önem ifade eder. Uyartım sistemlerine yapılan ilavelerle sistemin kararlılığının sağlanması önemli yöntemlerde biridir. Çünkü yapılan ilavelerden her biri, sistemi oluşturan diğer elemanlarda olduğu gibi sistemin matematiksel denklemlerinde doğrudan etkili olmaktadır. Dolayısıyla yapılacak isabetli ilaveler sisteme büyük faydalar sağlayacaktır. Sisteme yapılacak en temel ilaveler, kompenzatörler ve denetleyicilerdir. Bütün bunları dikkate alarak bir çalışma yaptık. Bu çalışmada; -Bir enerji sistemini oluşturan temel elemanlara göre sistemin modeli çıkarıldı. -Sisteme kompenzatör, PI ve bulanık mantık denetleyiciler eklenerek modelleme yapıldı. -Yapılan bu modellemelerden faydalanarak simülasyonda kullanmak için, sistemi oluşturan denklem takımları çıkarıldı. - Dört farklı çalışma durumunu incelemek için dört farklı katsayı grubu oluşturuldu. - Her bir alternatif için bilgisayarda simülasyon işlemi gerçekleştirildi. Sonuçta elde ettiğimiz simülasyon sonuçlarına göre, literatürde yer alan bulanık mantık denetleyicilerin sistemin dinamik davranışı üzerindeki etkilerinin doğruluğu gözlendi. Ayrıca bulanık mantık denetleyici tasarımındaki temel kuralların uygulanışı ve uygulama anındaki bazı önemli noktalar da takip edilmiş oldu.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Fuzzy Logic Approach for The Stability Problem of The Power Systems Most of the apparatus in power systems have an important effect on power system dynamics. One of the important part affecting the system dynamics and stability is the excitation unit of the power system. Therefore, the control of excitation system is an important task to be analysed. Different arrangement and control of the excitation systems may result in improved stability margins. In order to improve system stability, through the excitation control some additional processes such as compensators, and controllers are necessary. In this study the followings are performed. - A model of the system is obtained by combining the individual model of each component included in the system. - A compensator. PI controller, and fuzzy logic controller are added to the system model one at a time. - In order to simulate system, a completed equation of the combined system is obtained. - Four different set various to the sufficient are given in order to represent four different operating conditions. - Different operating conditions and situation are store in a fuzzy logic controller in terms of membership functions. - Then for each possible operating condition possible, the system simulation was performed. The results obtained are compared with those of similar studies in literature for validation. As a result of this comparison the positive affects of fuzzy logic controller on the system dynamics and stability is observed.