Adapazarı Karasu-Kurudere yöresindeki saf kayın ormanlarında meşcere kuruluşları artım ve büyüme ilişkileri ve silvikültürel öneriler
Stand structure, increment and growth relations and silviculturel suggestions for pure oriental beech (fagus orientalis lipsky) forests in Adapazarı Karasu-Kurudere region
- Tez No: 106502
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Meşcere Kuruluşu, Kapalılık, Tabakalılık, Göğüs Yüksekliği Çapı, Tepe Tacı İzdüşüm Alanı, Siper Vaziyeti, Stand Condition, Crown Closure, Storied, Breast Height, Crown Width, Shelter Condition. VI «SK53SS
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Bu çalışma ile Doğu Kayını (Fagus orienlalis Lipsky.J'nm meşcere kuruluşları ve yapılan ile alandaki dağılışları araştırılmıştır. Bunun için Kurudere yöresindeki kayın meşcereleri gezilerek örnekleme alanları alınmış ve yapılan birçok ölçme, gözlem ve tesbitler değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmelere göre elde edilen bulgular ve varılan sonuçlar açıklanmıştır. Doğu Kayını meşcereleri yıllardan beri çeşitli tahribatlara maruz kalmış ve meşcere kapalılıkları bozulmuştur. Bu meşcereler, çoğunlukla orta yaşlı ve yaşlı meşcerelerdir. Çap kademelerindeki ağaç sayılan ince çaplarda fazla iken, kaim çaplara doğru gidildikçe azalmaktadır. Meşcerelerde, her boy kademesinde ağaçlar bulunmaktadır. Tabakalı bir yapı söz konusudur. Ağaçların göğüs yüksekliği çaplan ile boylar arasında istatistiksel bir ilişki olduğu bulunmuştur. Ağaç çapları ve boyları ile tepe tacı izdüşüm alanı arasında bir ilişki vardır. Güneşli ve gölgeli bakılara ait üst, ara ve alt tabaka boylanma eğrileri arasında, istatistiksel olarak fark bulunmuştur. Doğu Kayını gölgeye dayanıklı bir ağaç türüdür. Gençleştirme çalışmalannda siper vaziyetleri tercih edilmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Stand Structure, increment And Growth Relations and Silviculturel Suggestions For Pure Oriental Beach ( Fagus orientalis Lipsky) Forests in Adapazari- Karasu- Kurudere Region. With this study was searched that structure of Fagus orientalis forests. The required data were collected from the experimental plots in Kurudere. The findings were as follows: Fagus orientalis forests have been destroyed by human being for years. These forests are generally middle-aged and aged. Tree's numbers at the thin diameter steps are so many, but they become less at the thick diameter steps. There are trees in every height-class in stands. There is relationship between breast height and diameter as statistical. There is relationship between diameter and height of tree and crown width as statistical.