Elektronik fon transferi ve mali piyasalar
Electronic fund transfers and financial markets
- Tez No: 106688
- Danışmanlar: PROF.DR. MÜFİT AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: EFT-II / EMKT İşletim Kuralları, Ödeme Karşılığı Teslimat, Günbaşı ve Gün Sonu İşlemleri, Mali Piyasalar ve EFT Sistemi. IX
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Üniversitesi : T.C Marmara Üniversitesi Enstitüsü : Sosyal Bilimler Anabilim Dalı : İktisat Programı : Uluslararası İktisat Tez Danışmanı : Prof. Dr. Müfit Akyüz Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans - Haziran 2001 ÖZET ELEKTRONİK FON TRANSFERİ VE MALİ PİYASALAR Burak KARAKURUM Bu çalışmada Türkiye'de bankalar arasında elektronik ödeme sistemi olarak kullanılan Elektronik Fon Transferi ve onun bir parçası olan Elektronik Menkul Kıymet Transferi Sisteminin işlevleri anlatılmıştır. Bu iki sisteminin ayrılmaz derecede birbirine bağlı olduğu görülmektedir. Çalışmada Elektronik Fon Transferi Sistemine ve onun parçası olan Elektronik Menkul Kıymet Transferi Sisteminle ilgili işletim kurallarınada yer verilmiş, bu sistemlere ilişkin yedekleme faaliyetlerinin nasıl yürütüleceği anlatılmıştır. Ayrıca Elektronik Menkul Kıymet Transferi ile birlikte Ödeme Karşılığı Teslimat yani bankalar arasında alım-satıma konu olan Devlet İç Borçlanma Senetlerinin eş zamanlı olarak değişimini sağlama ilkesinede değinilmiştir. Bunun yanısıra yeni kullanıma giren bu sistemlerdeki gün başı ve gün sonu iş akışlarının nasıl gerçekleştirileceği, bankalara ait olan menkul kıymet depolarının işleyişi ve T.C Merkez Bankası'nın bu sistemlerin çalışmasında üstlendiği rol incelenmiştir. Son olarakda bu iki sistemin Mali Piyasalar üzerindeki etkilerinede değinilmiştir. Özellikle mali piyasalarda, ödemelerin güven içerisinde ve en hızlı şekilde yapılabilme zorunluluğu, bu sistemlerin en temel noktalarıdır.
Özet (Çeviri)
University : T.C Marmara University Institute : Social Sciences Science Programme : Economy Programme : International Economy Supervisor : Prof. Dr. Müfit Akyüz Degree Awarded and Date : Master - Juno 2001 SUMMAKY ELECTRONIC FUND TRANSFERS AND FINANCIAL MARKETS Burak KARAKURUM The functions of electronic fund transfer and electronic security transfer that are used as a clearing system amongst banks in Turkey have been told. We see that these two systems are fatally depend each other. In this search, operation laws of these two systems and back-up facilities have been summarised. Also the principle of same-time clearance of Turkey Government Bonds that are important about deliveries after payment. Because these are new sytems the pre-day and post-day operations, the operation of deposits that belong to banks and the role of the Central Bank in these systems has been analysed. Finally the effect of these systems on the financial systems has been analysed. Specially, because the quick and credible payment structure is a must, these systems are very important. Key Words : Function Rules of EFT-II / EMKT, Deliveries After Payment, Beginning of Day and End of Day, Financial Markets and EFT System.