Concerted practices and agreements in European Union Competition Law
Avrupa Birliği Rekabet Hukukunda uyumlu eylemler ve anlaşmalar
  1. Tez No: 106774
  2. Yazar: FATİH KAYHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT YÖRÜNG
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Topluluk Rekabet Hukuku, Teşebbüs, Danışıklık, Anlaşma, Teşebbüs Birlikleri Karan, Uyumlu Eylem, Rekabetin Kısıtlanması, Üye Ülkeler Arası Ticaret, De Minimis, Haklı Sebep, Per Se {Niteliği Gereği İlkesi), Community Competition Law, Undertaking, Collusion, Agreement, Decision by Association of Undertakings, Concerted Practice, Restriction of Competition, Trade between Member States, De Minimis, Rule of Reason, Per Se Rule
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Avrupa Birliği Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
oz Bu tezin temel konusunu Avrupa Topluluğu Antlaşmasının 81(1). Maddesinde yer alan 'Anlaşmalar' ve 'Uyumlu Eylemler' oluşturmaktadır. 'Teşebbüs Birlikleri Kararlan' da tez kapsamında açıklanmıştır. Kurucu Antlaşma, Avrupa Birliği Rekabet Hukuku bakımından önemli hedefler koymuş, Avrupa Topluluğunun serbest piyasa sistemi üzerine kurulmasını öngörmüştür. Bu bağlamda etkin bir rekabet sisteminin tesis edilmesi, ortak pazarın gerçek anlamıyla meydana getirilebilmesi için gerekli olmuş, Avrupa Topluluğu Antlaşmasının 81. ve 88. maddeleri arasında düzenlenen rekabete ilişkin kurallarda bu çerçevede önem kazanmıştır. Avrupa Topluluğu Antlaşmasının 81(1). Maddesine göre; Tek Pazar içerisinde rekabeti kısıtlayan, engelleyen veya bozan amaç veya konuya sahip olan veya bu etkiyi yapan teşebbüsler arasındaki anlaşmalar, teşebbüs birlikleri kararlan ve uyumlu eylemler hukuka aykın görülmüştür. 81(1). madde kapsamında rekabetin bozulmasının koşullan şunlardır; a) Teşebbüsler arasında danışıklık olması gereklidir, b) Bu danışıklık rekabetin kısıtlanması, bozulması veya engellenmesi amaçlı veya etkili olmalıdır, c) Üye ülkeler arasında ticaret önemli ölçüde etkilenmelidir. Teşebbüsler arasındaki danışıklık; teşebbüslerin, rekabeti ortadan kaldırmak amacıyla görüş birliği içerisinde olmaları ve buna uygun olarak hareket etmeleri şeklinde tammlanmaktadır. Bu incelemede danışıklığı oluşturan haller; 'Anlaşmalar', 'Teşebbüs Birlikleri Kararları' ve 'Uyumlu Eylemler' olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT This study is about 'Agreements' and 'Concerted Practices' in European Community Competition Law Article 81(1). 'Decisions by Association of Undertakings' are also examined within the context of this thesis. European Union Competition Law is of great significance with respect to reaching at goals specified in the Treaty that established the Community. The Treaty was aiming at creating Europe based on liberal economy. In this regard, setting up an effective competition system is crucial for creating 'Common Market'/'Single Market'. Articles 81-88 of the Treaty of Rome regulate competition. These articles cover regulations about undertakings and Member States. As far as Article 81(1) of the Treaty is concerned, all agreements between undertakings, decisions by associations of undertakings and concerted practices which may affect trade between Member States of European Union and which have as their object or effect the prevention or distortion of competition within the Common Market are prohibited. For Article 81(1) to apply, there are three essential conditions; a) existence of some form of collusion in the form of an agreement between undertakings, or a decision by an association of undertakings, or a concerted practice, b) which may affect trade between Member States; and c) which must have as its object or effect the prevention, restriction or distortion of competition within the Common Market. Collusion arises when undertakings substitute a form of coordination for the risks of competition. Collusion exists in three forms: Agreements, Decisions and Concerted Practices.