Official state ideology of the Turkish Republic as formulated in the speeches and writings of the chief political leaders (1927-1938)
Başlıca siyasal liderlerin söylev ve yazılarında formüle edilen Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi devlet ideolojisi (1927-1938)
  1. Tez No: 107016
  2. Yazar: HÜSEYİN EMRE BAĞCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAHA PARLA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Siyaset, Devlet, İdeolojî, Turkey, Politics, State, Ideofogy
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
KISA ÖZET Başlıca Siyasal Liderlerin Söylev ve Yazılarında Formüle Edilen Türkiye Cumhuriyeti'nin Resmi Devlet İdeolojisi (1927-1938) Hüseyin Emre Bağce Tez, Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Recep Peker ve Şükrü Kaya tarafından 1927 ve 1938 yılları arasında formüle edilen Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi devlet ideolojisini çözümlemektedir. Çalışmanın ilk kısmında siyaset bilimi, ideoloji ve Türk siyaseti ile ilgili literatüre değinmemize karşın tez esas olarak resmi belgelere, siyasal liderlerin söylev ve demeçlerine yoğunlaşmaktadır. Tez, takip eden soruiarı ayrıntılı şekilde ele almaktadır: Başlıca siyasal lider ve ideologlar tarafından formüle edilen Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi devlet ideolojisi nedir? Bu liderler modernleşmeyi ve ulusal standartiaşmayı nasıl algılamaktadırlar? Resmi ideolojinin öncelikleri ve ana bileşenleri nelerdir? Kemalizm ve diğer ideolojiler arasında ne tür ilişkiler bulunmaktadır? Türkiye Cumhuriyeti devletinin resmi ideolojisinin liberalizm ve sosyalizmi reddettiği ancak bir çok noktada muhafazakarlık ve faşizmle örtijştüğü; Osmanlıların savunmacı modernleşmelerinin niteliklerini miras aldığından dolayı modernleşme kavramının seçici olduğu ve modernleşme sürecinin aynfmaz bîr parçası olarak demokratikleşmenin liderlerin programında yer almadığı ; ancak resmi ideolojinin merkezi güvenlik devletini öngördüğü tartışıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Official State Ideology of the Turkish Republic as Formulated in the Speeches and Writings of the Chief Political Leaders (1927-1938) by Hüseyin Emre Bağce The thesis analyses the official state ideology of the Turkish Republic as formulated by the chief political leaders, namely Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Recep Peker and Şükrü Kaya, between 1927 and 1938. While we refer to the literature on political science, ideologies and Turkish politics in the first part of the study, the thesis essentially concentrates on the official documents, speeches and writings of the chief political leaders and elaborates on following questions: What is the official state ideology of the Turkish Republic as formulated by the chief political leaders and ideologues? How do these leaders conceive of modernization and national standardization? What are the priorities and main components of the official ideology? What kinds of relationships are there between Kemalism and other ideologies? It is argued that the official state ideology of the Turkish Republic rejects liberalism and socialism but intersects with conservatism and fascism in many points, that the leaders have not any program for democratization as an integral part of modernization process because their conception of modernity is selective and inherits the defensive characteristics of Ottoman modernization, and that the official ideology anticipates a centralized security state.