Baki Divanı'nda ses ve seslenme esasına dayanan sanatlar
The Literary arts which are on voice and calling in Baki Divanı
  1. Tez No: 107505
  2. Yazar: ZÜLKÜF KILIÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZÜLFİ GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bakî Dîvânı, edebî sanat, ses, seslenme, inceleme, Bakî Dîvânı, the literary art, voice, calling, investigation
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ BAKÎ DÎVÂNI'NDA SES VE SESLENME ESASINA DAYANAN SANATLAR ZÜLKÜF KILIÇ FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ESKİ TÜRK EDEBİYATI ANABİLİM DALI 2001, Sayfa 141“Bakî Dîvâm'nda Ses ve Seslenme Esasına Dayalı Sanatlar”adlı bu çalışmamızda ses ve seslenme esasına dayanan sanatları yeni bir tasnif denemesine gittikten sonra, Bakî Dîvâm'nda bu sanatların nerelerde, nasıl ve ne sıklıkla kullanıldıklarını araştırdık. Çalışma giriş, inceleme ve indeks olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Girişte, çalışma ve metodu hakkında kısa bir bilgi verildikten sonra inceleme bölümünde ses ve seslenme esasına dayanan sanatların Bakî Dîvâm'nda kullanılışlarına dair örnek beyitler verilmiştir. İndeks bölümünde ise Bakî Dîvâm'nda ses ve seslenme esasına dayanan sanatların hangi şiirin hangi beytinde kullanıldığı gösterilmiştir. Bu çalışma ile Bakî Dîvâm'nda ses ve seslenme esasına dayanan sanatların hangi sıklıkla ve ne derece başarılı kullanıldıkları anlaşılmaya çalışılmış; dîvânda mânâ sanatlarının yanı sıra ses ve seslenme esasına dayanan sanatların da başarıyla kullanıldıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER OF ARTS DEGREE THESIS THE LITERARY ARTS WHICH ARE BASED ON VOICE AND CALLING IN BAKÎ DÎVÂNI ZÜLKÜF KILIÇ THE UNIVERSITY OF FIRAT INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCES OLD TURKISH LITERATURE DEPARTMENT 2001, Page 141 In this study that named“The Literary Arts Which Are Based On Voice And Calling In Bakî Dîvânı”,we made a new classification of the literary arts which are based on voice and calling and then we investigated where, how and how often these literary arts are used. This study includes three parts which are introduction..investigation and index. In introduction part we gave some informations about thesis and its method; in investigation part we gave some examples about how the literary arts which are based on voice and calling were used in Bakî Dîvânı. In index part it's showed that in which poems and in which couplet of poem, these literary arts were used. By this thesis, it is studied that, how often and how succesfully the literary arts which are based on voice and calling are used and it is seen that the literary arts which are based on meaning used succesfully by his side the literary arts which are based on voice and calling are used succesfully in dîvân too.