Baş boyun tümörlerinde ılımlı akselere (haftada altı fraksiyon) radyoterapi
  1. Tez No: 107575
  2. Yazar: İBRAHİM BARIŞ OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Baş-boyun tümörleri, radyoterapi, akselerasyon, akut ve geç radyasyon toksisitesi. V, Head and neck cancer, Radiotherapy, Acceleration, Acute and late radiation toxicities. VI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Amaç: Prospektif nonrandomize“Baş-Boyun Tümörlerinde Ilımlı Akselere (Haftada Altı Fraksiyon) Radyoterapi”çalışmamızın amacı, baş boyun bölgesinin yassı hücreli karsinomlannda prognozu etkileyen en önemli faktörlerden olan toplam tedavi zamanını azaltarak, kabul edilebilir akut ve geç yan etkilerle beraber yüksek lokal kontrol oranlan sağlamaktır. Yöntem: Nisan 1998 - Nisan 2000 yıllan arasında baş boyun bölgesinin yassı hücreli tümörü olan 38 hastaya kobalt aygıtıyla 1.8-2 Gy'lik günlük fraksiyonlarla haftada altı fraksiyon radyoterapi uygulandı (ılımlı akselere şema). 60 - 70 Gy'lik total dozlar 5 - 6 haftada verildi. Bulgular: Ilımlı akselere radyoterapiyle hastalann %80'inde tam yanıt alındı. 39 aylık izlem sonucu hastalann %71.5'inde lokorejyonal kontrol sağlandı. Lokorejyonal kontrol süresi ortalama 19.8 ay, bir ve üç yıllık lokorejyonal kontrol olasılığı sırasıyla %90 ve %72.7'dir. Hastalann %92'sinde metastaz saptanmadı. Uzak metastazsız sağkalım ortalama 20.3 ay, bir ve üç yıllık uzak metastazsız sağkalım olasılığı %93.5 ve %89.9'dir. Hastalann %68.5'i hastalıksız olarak izlendi. Hastahksız sağkalım ortalama 17.1 aydır; bir ve üç yıllık hastalıksız sağkalım olasılığı %74.8 ve %56.6'dır. Yirmiyedi hasta (%71) halen yaşamaktadır. Ortalama sağkalım 21.5 ay, bir ve üç yıllık sağkalım olasılığı % 76.2 ve %69.6'dır. Tedaviye bağlı olarak hastalann %48'inde grade 3-4 akut yan etki izlendi. Bir hastada grade 4 yan etki saptandı. Bu hasta tedavinin akut yan etkileri nedeniyle programdan çıkartıldı. Hastalann %8'inde grade 3 geç yan etki saptandı. Hiçbir hastada grade 4 geç yan etki gözlenmedi. Sonuç: Ilımlı akselere radyoterapi semasıyla kabul edilebilir akut ve geç yan etkilerle lokal kontrol oranlannı arttırmak olası olabilir. Ancak bu konuda kesin hüküm verebilmek için daha çok sayıda araştırmaya ve geniş serilere gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: Our study aim“ a prospective nonrandomize mild accelerated radiotherapy in head and neck cancer (six fractions/ week)”is to achieve high local control rates in squamouse cell carcinoma of head and neck region with decreasing total treatment period that is one of the most important factor effecting the prognosis and with acceptable acute and late complications. Methods: Thirtyeight patients with squamous cell carcinoma of the head and neck were treated with 60Cobalt, 1.8-2 Gy/fraction/day, six days/week, 60-70 Gy/5-6 weeks between April 1 998 - April 2000. Results: Complete response was achieved in 80% of the patients with mild accelerated radiotherapy. 71.5% of the patients showed overall locoregional control during 39 months follow up. Median locoregional control period was 19.8 months; 1 and 3-year locoregional control rates were 90% and 72.7%, respectively. There was no distant metastase in 92% of the patients. Distant metastase-free survival was 20.3 months; 1 and 3-year distant metastase-free survival were 93.5% and 89.9%, respectively. Overall disease-free survival rate was 68.5%. Disease-free survival was 17.1 months; 1 and 3- year disease-free survival rates were 74.8% and 56.6%, respectively. 27 patients (71%) are still surviving. Overall survival was 21.5 months. One and 3-year overall survival rates were 76.2% and 69.6%, respectively. Grade 3-4 acute complications related to the treatment were observed in. 48% of the patients. Grade 4 acute complications were noted in two patients. One patient was excluded from the trial because of the acute complications. Grade 3 late complications were observed in 8% of the patients. Grade 4 late complications were not seen in any patient. Conclusion: Increasing local control rates with acceptable acute and late complications can be possible with the use of mild accelerated radiotherapy scheme. But to make a certain decision about this modality, we need to make more trials with large series.