Otolog periferik kan kök hücre transplantasyonu: Tek merkez retrospektif değerlendirme sonuçları
- Tez No: 107577
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERKSOY ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Yüksek doz kemoterapi, Otolog periferik kök hücre transplantasyonu. IV, High dose, chemotherapy, autologous peripheral stem cell transplantation
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 566
Özet
Yüksek doz kemoterapi ve otolog periferik kök hücre desteği hematolojik malignensilerde ve bazı solid tümörlerde sağkahmda uzama ve daha uzun süren tam cevap sağlayabilmektedir. Kemik iliği engrafmanı sağlanıncaya kadar geçen dönemdeki enfeksiyöz ve kanama komplikasyonlan en belirgin morbidite ve mortalite nedenidir. Bu nedenle nötrofıl ve trombosit engrafman süresi çok önemlidir. Engrafman süresini etkileyebilen faktörleri belirlemek, sağkalım ve hastalıksız sağkalımı saptayabilmek için Ç.Ü. Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Kliniğinde 49 vaka (43 hematolojik, 6 solid tümör) çalışıldı. Hematolojik malignensili hastaların 23 'ü Multiple Myeloma, 20'si lenfoma grubu (NonHodgkin Lenfoma, Hodgkin Hastalığı) idi. Hastanede kalış sürelerini etkileyen faktörler (Pretransplantasyon kemoterapötik ajanlar, radyoterapi, pretransplant remisyon durumu, mobilizasyon rejimi, posttransplant komplikasyon gelişmesi, mononükleer hücre sayılan) değerlendirildi. Cyclophosphamide+ Granulocyte-Colony Stimulating Factor alan olgularda ve komplikasyon gelişenlerde hastanede kalış süresi uzun idi (p= 0.002, p=0.043). Diğerleri ile anlamlı bir ilişki bulunamadı (p>0.05). Mononükleer hücre sayısını etkileyen faktörler (pretransplantasyon kemoterapetik ajanlar, radyoterapi ve remisyon durumları, mobilizasyon rejimleri, aferez cihazı) incelendiğinde anlamlı ilişki bulunamadı (p>0.05). Engrafinan süresini etkileyen faktörler (tanı, yaş, pretransplant, kemoterapetik ajanlar, radyoterapi, remisyon durumu, mononükleer hücre sayısı, aferez cihazı, aferez günü, mobilizasyon rejimi, posttransplant gelişen enfeksiyon derecesi) incelendiğinde, pretransplant tam remisyonu olanlarda Granulocyte-Colony Stimulating Factor ile mobilizasyon uygulananlarda engrafinan süresi daha kısa iken (p=0.006, p=0.009), aferez günü ve enfeksiyon derecesi arttıkça engrafman süresi uzuyordu (p=0.028, p= 0.022). Üç yıllık posttransplant sağkalım multipl myelomada %29, lenfoma grubunda %50 idi. Hastalıksız sağkalım ise multipl myelomada %58, lenfoma grubunda %100 idi. Retrospektif, randomize olmayan ve tek merkezli bir çalışma olmasına karşın hastanede yatış süresi, nötrofil ve trombosit toparlanma süresi ile hastalıksız ve toplam sağkalım gibi önemli parametreleri irdeleyen bu tür çalışmalarla gelecekte bu merkezin transplantasyon stratejileri belirlenebilecektir.
Özet (Çeviri)
High dose chemotherapy and autologous peripheral stem cell support prolongs overall survival and complete remission period in hematological malignancies and some of the solid tumors. Infectious and hemorrhagica] complications are the most significant causes of morbidity and mortality until bone marrow engraftment occurs. To investigate the factors affecting the engraftment and also to detect the disease-free survival period we have studied 49 cases (43 hematological, 6 solid tumor) who were followed up in Ç.Ü. Medical School, Oncology Department. Twenty three of the patients with hematological malignancy were multiple myeloma and 20 of them had lymphoma (NonHodgkin Lymphoma, Hodgkin disease). Factors affecting the hospitalisation period (pretransplantation chemotherapeutics, radiotherapy, pretransplantation remission status, mobilisation regime, granulocyte-colony stimulating factor (G-CSF), posttransplant complications, mononuclear cell count were evaluated. Hospitalisation period was found longer in patients who received Cyclophosphamide + G-CSF and who had complications (p=0.002, p=0.043). There were no significant correlation with the other factors (p>0.05). Concerning the factors effecting the engraftment period, it was observed that patients who achieved complete remission in pretransplantation period and who had received G-CSF, engraftment time was shorter (p=0.006, p=0.009). In contrast, as the number of apheresis days and intensity of the infections increase engraftment time prolonged (p=0.028, p=0.022). Three years-posttransplantation survival rate was 29% and 50% in multiple myeloma and lymphoma patients, respectively. Three years-Disease-Free Survival was 58% and 100% in multiple myeloma and lymphoma patients who achieved remission respectively. Despite a retrospective, nonrandomized and a singlecenter study, this study will have contributions in the transplantation strategy of this center investigating the parameters of hospitalisation time, neutrophil and platelet recovery time, disease-free survival and overall survival.