Amniyosentez yapılan gebe kadınlarda konjenital cytomegalovirus (CMV) infeksiyonunun prenatal tanısı
Prenatal diagnosis of congenital cytomegalovirus (CMV) infection in pregnant women who underwent amniocentesis
  1. Tez No: 107752
  2. Yazar: AKİF KÜÇÜKCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FÜGEN YARKIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Mikrobiyoloji, Obstetrics and Gynecology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Amniyosentez, Konjenital cytomegalovirus infeksiyonu, Polimeraz zincir reaksiyonu, Prenatal tanı, Amniosentesis, Congenital Cytomegalovirus infection (CMV), Polymerase chain reaction, Prenatal diagnosis v
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
AMNIYOSENTEZ YAPILAN GEBE KADINLARDA KONJENITAL CYTOMEGALOVIRUS (CMV) İNFEKSİYONUNUN PRENATAL TANISI ÖZET Cytomegalovirus (CMV) konjenital virus infeksiyonlarının en yaygın sebebidir. Bu çalışma çeşitli obstetrik sebeplerden dolayı amniyosentez yapılan gebe kadınlarda konjenital CMV infeksiyonunun varlığını tespit amacıyla yapılmıştır. Annenin serum örneklerindeki anti-CMV IgG ve anti-CMV IgM antikorları CMV ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) (CLARK Laboratories, Inc.) ile araştırıldı. Toplam 94 gebe kadının 91'inde (%96.8) CMV IgG antikorları tespit edilirken, 3 gebe kadında antikor tespit edilemedi. Anti-CMV IgM antikor cevabı ise gebe kadınların 19' unda (%20.2) pozitif bulundu. Konjenital CMV infeksiyonunun prenatal tanısı için CMV genomunun Hind III-X bölgesine ait primerlerin kullanıldığı PCR (Polymerase Chain Reaction) yöntemi ile amniyon sıvısı örneklerinde CMV DNA' i araştırıldı ve örneklerin hiçbirinde CMV DNA tespit edilemedi. Sonuç olarak anneye ait CMV seropozitivitesinin yüksek olması sebebiyle çalışma grubumuzda konjenital CMV infeksiyonu riskinin bulunmadığı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
PRENATAL DIAGNOSIS OF CONGENITAL CYTOMEGALOVIRUS (CMV) INFECTION IN PREGNANT WOMEN WHO UNDERWENT AMNIOCENTESIS ABSTRACT Cytomegalovirus (CMV) is the most common cause of congenital viral infections. This study was performed to detect the presence of possible congenital CMV infections among pregnant women who underwent amniocentesis because of various obstetric reasons. Anti-CMV IgG and anti-CMV IgM antibodies were measured, by CMV enzyme- linked immunosorbent assay (ELISA) (CLARK laboratories, Inc.) in maternal sera. Anti-CMV IgG antibodies were detected 91 (96.8%) of a total of 94 pregnant women and three pregnant women were found to be CMV seronegative, Anti-CMV IgM antibody response were positive in 19 (20.2%) pregnant women. For the prenatal diagnosis, of congenital CMV infections, CMV DNA was investigated in amniotic fluid samples by polymerase chain reaction (PCR) with primers that belong to Hind III-X region of CMV genom, and CMV DNA was not found in any of samples. In conclusion, the risk of congenital CMV infection risk was not detected in our study group because of high maternal CMV seropositivity (96.8%).