Gentamisine farklı düzeyde duyarlılık gösteren enterokoklar üzerine ampisilin ve gentamisinin in vitro sinerjistik etkisinin araştırılması
In Vitro synergistic effect of gentamicin and ampicillin on enterococci with differing sensitivity to gentamicin
  1. Tez No: 107772
  2. Yazar: KEZİBAN FARSAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT SÜMERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Enterococcus, Aminoglycoside resistance, Synergyzm, Ampicillin, Time cill curve
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Gentamisine Farklı Düzeyde Duyarlılık Gösteren Enterokoklar Üzerine Ampisilin ve Gentamisinin In Vitro Sinerjistik Etkisinin Araştırılması Son yıllarda enterokok infeksiyonlarında belirgin bir artış görülmektedir. Hastane infeksiyonlarına neden olan patojenler arasında 2. sırada karşımıza çıkmaktadır. Pek çok antibiyotiğe karşı intrinsik dirençli olmaları ve sonradan kazanılan yüksek mekanizmaları geliştirmeleri tedavi imkanlarını kısıtlamıştır. Özellikle yüksek düzey aminoglikozid direncinin varlığı beta-laktam ilaçlarla olan sinerjistik etkinin kaybolmasına neden olmaktadır. Hastane infeksiyonlarında çoklu dirence sahip kökenlerin tedavisi ve kontrolü zorlaşmıştır. Bu nedenle tedavi öncesi kökenlerin yüksek düzey aminoglikozid direnci araştırılmalıdır. Çeşitli klinik örneklerden izole edilen 247 enterokok kökeninin yüksek düzey gentamisin direncini belirleyerek ampisilin ile gentamisin kombinasyonunda sinerjistik etkinin varlığını araştırmak amaçlanmıştır. Çalışmamızda enterokoklar en çok idrardan (%44), ikinci sırada kandan (%40) izole edilmişlerdir. Yüksek düzey gentamisin, direnci agar dilüsyon metodu ile belirlenmiştir. Gentamisine düşük düzey dirençli %65 orta dirençli %0,8 ve yüksek düzey dirençli %34, suş bulunmuştur. Bu gruplardan rastgele seçilen 6 enterokok susunun ampisilin MIC değerleri agar dilüsyon metodu ile çalışılmıştır. Gentamisin ve ampisilin kombinasyonunun sinerjistik etkisi öldürme zaman eğrisi yöntemi ile çalışılmıştır. Gentamisine düşük düzey dirençli orta düzey dirençli ve yüksek düzey dirençli grupların hiçbirinde gentamisin + ampisilin arasında sinerjistik etki bulunamamıştır. Bu in vitro sonuçlar doğrultusunda düşük düzey gentamisin direnci varlığında dahi aminoglikozid beta laktam kombinasyonunda sinerji görülmeyebilir. Bu sonuçların in vivo çalışmalarda gözönünde bulundurulması ve tedavi planlanırken dikkate alınması gerekebilir. Anahtar SözcüklenEnterokok, Aminoglikozid direnci, Sinerjizim, Ampisilin, Öldürme zaman eğrisi
Özet (Çeviri)
SUMMARY In Vitro Synergistic Effect of Gentamicin and Ampicillin on Enterococci with Differing Sensitivity to Gentamicin In recent years, there has been an increase of infections caused by Enterococcus spp. Enterococci are listed as the second leading causative agents of nosocomial infections. Enterococci are intrinsicly resistant against many antimicrobial agents and they form new resistance mechanisms restricted treatment options. Especially the existence of high-level aminoglycoside resistance prevent synergistic effect of aminoglycoside plus beta lactams. The treatment and control of Enterococci spp. that has multiple resistance in nosocomial infections became more hard. So, the high-level aminoglycoside resistance of Enterococci spp. must be determined before treatment. The aim of this study is to determine high-level gentamicin resistance of two hundred and forty-seven Enterococcus spp. isolated from various clinical specimens and to search the existence of synergistic effect of ampicillin plus gentamicin. In our study, Enterococci are isolated mostly from urine (44%) and secondly from blood (40%). High-level gentamicin resistance is determined using agar dilution method. It is found out that 65% strains are low-level resistant, 0,8% are medium-level resistant and 34% are high-level resistant to gentamicin. Ampicillin MIC values of six Enterococci strains that are selected randomly are studied using agar dilution method. The synergistic effect of gentamicin plus ampicillin is studied using time kill curve method. There is no synergism of gentamicin plus ampicillin in neither high- level, medium-level or low-level gentamicin resistant strains. According to these in vitro results, synergistic effect of aminoglycoside and beta lactam combination may not appear even when there is a low-level gentamicin resistance. It may be needed to take these results into account in in vivo studies and consider them when planning the treatment.