0-59 aylık çocukların bağışıklama durumunun saptanması
An Identifying immunization status of children between 0-59 months
- Tez No: 107823
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖNÜL DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Manisa down town, vaccination rate, folly vaccination, discontinuation for immunisation
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Ill ÖZET Bu çalışmada Manisa Kent Merkezindeki 0-59 aylık bağışıklarıma durumları değerlendirilmiştir.Kesitsel çalışma Eylül 1999'da Manisa kent merkezinde, MNSA kapsamında yürütülmüştür. Araştırmada küme örneklemesi yöntemi kullanılmıştır. 1680 hanede toplam 1728 doğurgan çağ kadınla görüşülmüştür. Doğurgan çağ kadınların yaşayan 0-59 aylık çocukların aşılanma konusundaki bilgileri alınmıştır(n:708).Veriler bir anket aracılığı ile yüz yüze görüşülmesi şeklinde toplanmıştır. 12-23 aylık ve 12-59 aylık çocuklar için 2 farklı değerlendirme yapılmıştır. Toplanan veriler bilgisayarda SPSS for Windows istatistik paket programında değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizlerde tam aşılı olmama açısından univariate ve multivariate riskler hesaplanmıştır. Univariate risklerin hesaplanmasında OR ve % 95 güven aralığı, multivariate analizler için lojistik regresyon kullanılmıştır. 12-23 aylık çocuklarda aşılanma oranlan DBT(3) ve Polio (3) için %96.2, BCG için %97.0 ve kızamık için %82.0 olarak bulunmuştur. 12-23 aylık çocuklarda tam aşıklık oram %75.4'dür.Tam aşılı olma ile ilişkili değişkenler, çocuğun doğum sırası, doğum aralığı, doğum öncesi bakım alınan kişi, doğumun sağlık kuruluşunda yapılması, oturdukları evin tipi ve babanın sosyal güvencesinin olmasıdır. 12-59 aylık çocuklarda ise aşılanma oranlan DBT(3) ve polio(3) için %84.2,BCG için %97.3 ve kızamık için %86.8 olarak bulunmuştur. 12-59 aylık çocuklarda tam aşılık oram %79.2'dir. Tam aşılı olma ile ilişkili değişkenler, doğum sırası, doğum aralığı, doğum öncesi bakım alman kişi, doğumun sağlık kuruluşunda yapılması, oturduklan evin tipi ve babanın sosyal güvencesinin olmasıdır. Manisa Kent Merkezinde, çocukluk çağı bağışıklamasında aşı devamsızlığının önemli bir sorun olduğu, özellikle sosyoekonomik düzeyi kötü olan toplum kesimlerinin, bağışıklama hizmetlerinden yeterince yararlanamadığı sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimelenManisa, Kent Merkezi,Tam aşılı, Aşılanma oram, Aşı devamsızlığı
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY In this study, the immunisation status of children between 0-59 months at the city centre of Manisa has been evaluated. The cross sectional study has been carried out in September 1999.as a part of Manisa population and health survey. Cluster sampling method has been used. Reaching up to 108 group, each of which contained 10 houses totally 1728 childbearing women, have been interviewed. Mothers' knowledge about about their living children vaccination programme has been obtained. These informations about vaccination had been collected with face to face questionnaires. For children between 12-23 months old and 12-59 months old, two different evaluations have been done. All data's have been examined on the computer at SPSS for windows statistical parcelled program. For statistical analysis univariate and multivariate risks have been calculated for being fully vaccinated. OR and 95% safety interval was accepted for the calculation of univariate risks and logistical regression was used for the multivariate analysis. The percentages of vaccinated children between 12-23 months were 96.2% for DPT (3) and oral polio (3), 97.0 % for BCG and 82.0% for rubella. The folly vaccinated percentage was 75.9% for this group. Birth interval, the person who gave prenatal education, house type, the birthplace and health insurance were found to be significant variables for folly vaccinated. The percentages of vaccinated children between 12-59 months were 93.5% for DPT (3) and oral polio (3), 97.3% for BCG and 80.80% for rubella. The folly vaccinated percentage was 78.9% for this group. Birth interval, prenatal education, house type, the birthplace and health insurance were found to be significant variables for folly vaccinated. It was concluded that discontinuation for immunisation is an important health problem and the people having low socio-economic status could not access the immunisation service.