Türkiye'de delil veritabanlarının oluşturulması üzerine politika ve teknik altyapı analzi
Policy and technical infrastructure analysis on establishing evidence databases in Turkey
  1. Tez No: 107848
  2. Yazar: BAHADIR K. AKÇAM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TÜLİN SÖYLEMEZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Delil veritabanları, Laboratuvar Bilişim Sistemleri, Standart ve Teknoloji Politikaları 84, Evidence Databases, Laboratory Information Management Systems, Standard and Technology Policies 85
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Delil veritabanları soruşturma ve yargı sürecinde önemli bir yere sahiptir. Krirninal laboratuvarlarm verimliliği güvenlik ve adalet sistemlerinin performansı üzerinde doğrudan etkiye sahiptir. Delil veritabanları ise krirninal laboratuvarlann başarısındaki en kritik unsurlardır. İleri teknoloji sayesinde delil veritabanları hızlı ve hatasıza yakın bir performans sergilemektedir. Delil veritabanları bir çok kurumun bünyesinde bulunabilmektedir. Ancak bir suç soruşturmasında ilgili veritabanlannm standart uygulama olarak taranması gerekmektedir. Ancak gerek politik gerekse teknik problemlerden dolayı bu gerçekleşememektedir. Delil veritabanlannm oluşturulması oldukça dikkat isteyen ve yüksek maliyeti olan bir süreçtir. Yapılacak yatırımlar ülkenin bütün ihtiyaçları düşünülerek yapılmalıdır. Kurumların kendi ihtiyaçlarının düşünerek yapacağı yatırımlar güvenlik ve adalet sistemlerinde açıklar meydana getirecektir. Bu yüzden delil veritabanları kurumlarm ortak standart ve teknolojileri benimsemesinden sonra oluşturulmalıdır. Bu ortak standart ve teknolojiler çeşitli çözümlerde bir araya gelen kurumlar tarafından ortaya konulacaktır. Bunların ortaya koyulma sürecinde de uluslararası standartlar gözönüne alınmalıdır. Tez çalışmasında gelişen bilişim teknolojileri sayesinde bu problemlerin gerek politika ve gerekse teknik altyapı açısından çözülebilirliğini incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY POLICY AND TECHNICAL INFRASTRUCTURE ANALYSIS ON ESTABLISHING EVIDENCE DATABASES IN TURKEY Evidence databases have an important position in the investigation and trial process. Efficiency of crime laboratories has direct impact on the performance of law enforcement and justice systems. Evidence databases are critical factors in the success of crime laboratories. Thanks to advanced technology, evidence databases performs fast and almost correct. These databases can be available in many organizations. But in case of a crime investigation, all these databases should be checked as a standard procedure. But this procedure can't be possible because of political or technical problems. Establishing evidence databases is a process that requires high concentration and budget. All investments should be done according to country's needs. Investments only deal with organizations' own interests create deficits in the law enforcement and justice systems. That's why evidence databases should establish after organizations' agreement on standard and technologies. These standard and technologies should establish by organizations that they come together with various solutions. International standards should be considered in the process of establishing those. In this thesis the possibility of both political and technical infrastructure solutions are investigated with support of developing information technologies.