Makine yazıları üzerine bir araştırma ve adli olaylarda makine yazılarının incelenmesi
An Investigation about machine writings and machine writings examination in forensic cases
  1. Tez No: 107862
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN ÇALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Fotokopi, Tanımlama, Baskı, Daktilo, Yazıcı, Belge İnceleme
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
116 ÖZET Makine Yazıları Üzerine Bir Araştırma ve Adli Olaylarda Makine Yazılarının İn celenmesi. İnsanlar suçlarda yakalanma korkusuyla ve kolaylık olması bakımından makine yazıları nı kullanmayı tercih etmektedir. Bir suçla ilgili elde edilen şüpheli daktilo yazılan, o yazının yazıldığı daktilo tespit edilerek, olay aydınlığa kavuşturulur. Bu saptama, daktilo makinasının üretim sürecinde geliştirilen ya da sonradan kullanımla ortaya çıkan karakteristiklerin incelen mesiyle yapılır. İçerisinde değiştirilebilir parçalan olan (papatya çarkı, küresel-başlık) daktilolar şüpheli yazı ile irtibatlandmlmaz. Fakat karbon film veya düzeltme şeritleri üzerinde, bazı karakteristik özelliklerin tespit edilmesi halinde, karakteristikler bir metin ile irtibatlandınlabilir. Karbon film şeritleri, şüpheli dokümanlarda bulunan bazı kelimelerin izlerinin bulunması için okunabilir. Karbon film daktilo şeritlerinde şüpheli dokümanın yazılan da bulunabilir. Fakat kumaş şeritler okunamaz. 200 daktilo yazısı üzerinde, şüpheli daktilolan bulmaya yönelik olarak yapılan incelemede, belgelerin % 80'inin hangi daktilodan elde edildiği belirlendi. Fotokopi belge incelemelerinde; fotokopi makinesinin belgeye yansıttığı karakte ristik izlerin incelenmesi ve bunlann karşılaştmlması önemli rol oynar.117 Fotokopi belgeyi oluşturmakta kullanılan kağıt ve toner ayırıcı diğer özellikler dendir. Ancak, fotokopi belgelere yansıyabilen, geçici nitelite olan kir, toz v.b inceleme lerinde son derece dikkatli olmak gerekmektedir. 192 adet şüpheli fotokopi belge üzerinde, şüpheli makineleri bulmaya yönelik incelemeler neticesinde, belgelerin % 69'unun hangi fotokopi makinelerinden elde edil diği belirlendi. Printer çıktıları incelemelerinde; spesifik bir inceleme yöntemi yoktur. Printer ne kadar eski ise (yıl ve model olarak), printer çıktısının elde edildiği kaynak o kadar rahat bulunabilir. Öncelikle şüpheli printer çıktıları, sınıflandırmaya tabi tutularak printer çeşidi belirlenir, en son şüpheli printerler ile irtibat kurulmaya çalışılır. Fiziksel İnceleme Yön temlerinin printer çıktıları incelemelerinde, pek başarılı olduğu söylenemez. Bu yüzden yeni inceleme tekniklerinin bulunulması kaçınılmazdır. İncelenen 87 adet şüpheli printer çıktısı üzerinde, şüpheli printerleri bulmaya yönelik incelemeler neticesinde, belgelerin % 22' sinin hangi printerlerden elde edildiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
118 SUMMARY An Investigation About Machine Writings And Machine Writings Examination In Forensic Cases. People prefer machine writings because they are afraid of being caught. In addition to this, it is usually easier for these people to use such machines. In forensic investigations typewriter writings can help the investigators find out the person who have committed the crime and thus enable them to uncover the case. The investigation and the identification is based on the individual characteristics of the typewriter which are developed either during the manufacturing process or through its later use. Typewriters whose parts (ball, printwheel) can be changed are not suitable for forensic investigations. In other words, such typewriters cannot be associated with the questioned typewriting. However, carbon films or correction ribbons may be associated with a specific text by examining the individual characteristics on them. Carbon film typewriter ribbons can be analyzed to find out the traces of the words in the questioned writing. In some cases even the questioned writings can be found on carbon film typewriter ribbons. Fabric typewriter ribbons are not suitable for such investigations. That is, the writings on fabric ribbons cannot be read. 200 typewriter writings have been examined to find out the typewriters with wich they were written. The typewriters of 80% of these writings have been detected.119 When analyzing the photocopied material, the characteristics of the photocopy machine which are reflected on paper play an important role. These characteristics and their cross-check may provide us with information about the photocopy machine. The paper used for the photocopied material and the toner are the other distinctive characteristics in the analysis of photocopied documents. However, temporary marks or dust particles that may be reflected on the documents should be held with greal care. That is, these marks or dust particles should carefully be examined as well. 192 photocopied documents have been examined to find out the photocopy machines on which the documents have been photocopied and 69% of the photocopy machines have been detected. In the analysis of printer outputs, there is no specific method of investigation. The age and the model of a printer are important in the investigation of the output. The older the printer is, the easier it is to find out from which printer the output comes. In the analysis of printer outputs, first the questioned printer output is classified so as to identify the type of the printer. Then the printer that may be associated with the output is tried to be found. It is not possible to say that physical examinition methods in the analysis of printer outputs are very successful. Therefore, it is essential that new techniques for the investigation of such coses be developed 87 printer outsputs have been analyzed at the printers of 22 % of these output have been detected. KeyWords: Photocopy, Identification, Printing, Typer Writer, Printer, Document Examination.