Malnütrisyonlu çocuklarda ter testi sonuçları
- Tez No: 107931
- Danışmanlar: PROF.DR. SEVİN ALTINKAYNAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, ter testi, persentil değerleri, malnütrisyonun epidemiyolojik özellikleri, malnütrisyonda laboratuar bulguları, Malnutrition, sweat test, percentile values, epidemiological characteristics of malnutrition, laboratory findings in malnutrition T.C YÜKSEK. û£R£TtM KUMUU0
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 5108
Özet
IV ÖZET Çalışmamızda, 6-36 aylık çocuklarda malnütrisyonun epidemiyolojik özellikleri, bazı hematolojik ve biyokimyasal parametreleri, ter testi sonuçlarının değerlendirilerek sağlıklı çocuklarla karşılaştırılması, malnütrisyonda ter testi persentil değerlerinin belirlenmesi amaçlandı. Doksan malnütrisyonlu olgu yaşa göre ağırlık, yaşa göre boy-boya göre ağırlık ve McLaren sınıflamasına göre gruplara ayrıldı. Cinsiyet gruplar arasında farklılık göstermedi. Sosyokültürel ve sosyoekonomik seviye düştükçe malnütrisyon derecesi artıyordu. Anne sütü alım süresi, malnütrisyon derecesi arttıkça azalırken inek sütü alma süreleri uzuyordu. Malnütrisyon derecesi arttıkça SGOT değerleri ve vit B12' de artma, Mg, ALP, glukoz, total protein, albümin, kolesterol, folik asit, hemoglobin, değerlerinde azalma saptandı. Malnütrisyon grubunda ter testi 46,08±9,22 mmol/lt idi. Kontrol grubunda ise 25,43+5,59 mmol/lt bulundu. Hafif malnütrisyonda 37,33±4,49 mmol/lt, orta malnütrisyonda 44,03±3,48 mmol/lt, ağır malnütrisyonda 56,90±4,95 mmol/lt, akut malnütrisyonda 40,11±5,38 mmol/lt, kronik malnütrisyonda 45,0±10,45 mmol/lt, akut+kronik malnütrisyonda 52,%±6,45 mmol/lt idi. Marasmusda 47,96±7,26 mmol/lt, kwashiorkorda 52,6215,23 mmol/lt ve marasmik kwashiorkorda ise 53,33±8,26 mmol/lt bulundu. Gruplar arasındaki fark önemliydi. Malnütrisyon gruplarında ter testi persentil değerleri belirlendi. 6 olgunun ter testi sonucu 60mmol/lt üzerinde saptandı ve bunların 5 'inde ter testi tekrarlandı. Yaşa ve boya göre ağırlık yüzdesi yükseldikçe ter testi değerlerinin düştüğü gözlendi. Malnütrisyon derecesi arttıkça ter testi değerleri yükselmektedir. Malnütrisyon derecesine göre belirlediğimiz ter testi persentil değerleri yol göstericidir. Boya göre ağırlık %90'a ulaştığında ter testi tekrar edilmelidir. Yükseklik devam ediyorsa kistik fibrozis tanısı için ileri tetkik yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
V SUMMARY We aimed to evaluate the epidemiologic characteristics, some hematological and biochemical features, the sweat test results of children with malnutrition and compare them with healthy children and to establish the percentil values of sweat test results in malnutritioa Ninety cases of malnutrition were divided into groups in respect to weight for age, height for age-weight for height and McLaren classificatioa There were no sex differences between these groups. Malnutrition degree was increased with lower sociocurturel and socioeconomic levels. In cases with high degree of malnutrition, the breast feeding period was shorter and the period of cow milk feeding was longer. While the degree of malnutrition increases, mean SGOT and vit B12 levels were elevated and the levels of Mg, ALP, glucose, total protein, albumin, cholesterol, folic acid, hemoglobin were decreased. Li the malnutrition and control group the sweat test results were 46,08±9,22 mmol/L and 25,43+5,59 mmol/L, respectively. Mean NaCl concentration was 37,3314,49 mmol/L in mild malnutrition, 44,03±3,48 mmol/L in moderate malnutrition, 56,9±4,95 mmol/L in severe malnutrition, 40,11 ±5,38 mmol/L in acute malnutrition, 45,0+ 10,45 mmol/L in chronic malnutrition and 52^6±6,45 mmol/L in acute plus chronic malnutritioa Sweat test results was as 47,96±7,26 mmol/L in marasmus, 52,62±5,23 mmol/L in kwashiorkor and 53,33±8,26 mmol/L in marasmic kwashiorkor. The differences between groups was significant. The percentile values of sweat test in malnutrition groups were determined. In six cases the sweat test results were above 60 mmol/L and in five of them the test was repeated. While the weight for ageand height percentage was increasing, a decrease in the sweat test result was observed. There wasa coirelation between NaCl concentration and degree of malnutritioa The sweat test percentil values established for the degree of malnutrition are helpfull. When weight for height reaches 90 percent, the sweat test must be repeated. If it is still high, further evaluations for cystic fibrosis have to be done.