Talasemide proinflamatuar sitokinlerin yeri
The Significance of proinflamatory cytokines in thalassemia
  1. Tez No: 108045
  2. Yazar: NURGÜL OĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İHSAN KARADOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: IL-1, IL-6, IL-1 1 ve TNF, Talasemi, IL-1, IL-6, IL-11 ve TNF, thalassemia u
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
ÖZET Talasemili hastalarda gerek hastalığın kendisine ait özellikler gerekse bu hastalara yapılan sık transfüzyonlar, splenektomi ve uygulanan diğer medikasyonlann getirdiği komplikasyonlara bağlı olarak sık enfeksiyon, enfeksiyonlara karşı olan yanıtlarında farklılıklar, hemostaz, hematopoez ve irnmün sistemde değişiklikler olduğu bilinmektedir. Akut ve kronik inflamatuar yanıtın oluşmasında proinflamatuar sitokinlerin yeri olduğu bilinmektedir. Temel amacımız; düzenli olarak çok sayıda transfüzyon alan splenektomi yapılan veya yapılmayan, düzenli desferrioksamin kullanan veya kullanmayan hastaların proinflamatuar sitokinlerden IL-l-a, IL-6, İL- 11 ve TNF-a nin serum düzeylerini saptamak; splenektomi yapılan ve yapılmayan hastalar arasındaki sitokin düzeylerini karşılaştırmak; desferrioksamin kullanımı ile ilişkilerini araştırmak ve sağlıklı ve talasemi taşıyıcısı olan transfüzyon almamış bireylerle sitokin düzeylerini kıyaslamaktır. İngilizce literatürde talasemili hastalarda ve talasemi taşıyıcılarında proinflamatuar sitokinlerden IL-l-a, IL-6 ve TNF-a düzeylerinin ölçüldüğü çok az sayıda çalışma bulunmaktadır. Gerek İL- 11 ile yapılmış bir çalışma gerekse bu sitokinlerin birlikte bakıldığı ve korele edildiği bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada 31 (3-talasemi major, 15 talasemi intermedia, 10 fJ-talasemi trait ve 10 sağlıklı kontrol olgusunda IL-l-a, IL-6, İL- 11 ve TNF-a plazma düzeyleri ELISA yöntemi ile çalışılmıştır. Talasemili hastalarda bakılan sitokinlerden sadece TNF-a düzeyinin hem talasemi majorlü hemde intermedialı hastalarda sağlıklı kontrollerden yüksek olduğu ve transfüzyon, splenektomi ve desferal kullanımının sitokin düzeyleri üzerinde bir değişikliğe yol açmadığı saptanmıştır. Bizim çalışmamızda TNF-a yüksekliği dışında talasemili hastalarda diğer proinflamatuar sitokinlerin plazma düzeylerinde değişiklik olmaması, TNF artışının IL-6 ve İL- 11 gibi sitokinler aracılığı ile bir akut faz reaksiyonu oluşturacak düzeyde yükselmediğinin ya da talasemili kişilerde TNF uyarımına karşı yanıtın körleştiğinin bir göstergesi olabilir. TNF'nin eritropoez üzerine olumsuz etkilerinin olduğu göz önüne alınırsa talasemili hastalarda yüksek TNF düzeyi ile hematopoetik sitokinler arasındaki ilişkilerin açıklanmasına yönelik çalışmaların yapılması yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Patients with thalassemia frequently susceptible to infections possibly due to multiple transfusions, medications such as desferoxamine and splenectomy performed during the course of their disease. A series of immunological abnormalities has been described in patients with beta-thalassemia. Studies concerning the role of proinflammatory cytokines in patients with thalassemia were very limited. In this study, we investigated the serum levels of proinflammatory cytokines (interleukine (IL)-l, TNF-alpha, IL-6 and IL-11) in patients with thalassemia major (n=31), intermedia (n=15), minor (n=10) and healthy control (n=10) groups by conventional ELISA kits. Serum levels of proinflammatory cytokines also compared between patient with multitransfused, splenectomised or regularly desferoxamine used. Serum median (range) TNF-alpha levels found to be significantly increased both in patients with thalassemia major [39,2 (1,4-4063,5) pg/ml] and intermedia [27,6 (1,4-85,8) pg/ml] compared to thalassemia minor [3,7 (1,0-13,4) pg/ml] and healthy controls [3,4 (1,4-4,1) pg/ml]. There were no significant changes in serum levels of IL-1, IL-6 and IL-11 in thalassemia patients and healthy controls. And the effect of desferoxamine usage, splenectomy and multitransfusion was not observed in cytokine levels in patients with thalassemia. Since we found increased levels of TNF-alpha but not of other cytokines in patient with thalassemia, TNF-alpha bioavailability may be impared. This may contribute to increased successibility to infections in patients with thalassemia and also the increased TNF levels may adversely effect eritropoesis.