Talasemi majorlü hastalarda transfüzyon reaksiyonlarında adezyon moleküllerinin rolü
The Role of the adhesion molecules in the transfusion reactions on thalassemia major patients
  1. Tez No: 108046
  2. Yazar: AYTUĞ KIZILÖRS
  3. Danışmanlar: PROF.DR. M. AKİF YEŞİLİPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Hematoloji, Onkoloji, Allergy and Immunology, Hematology, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: ICAM-1, ICAM-3, Adhesion Molecules, Transfusion 11
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZET Son yıllarda yapılan klinik gözlemler ve hayvan çalışmaları allojenik kan transfilzyonunun T hücreleri, NK hücreleri ve monosit/makrofajlar aracılığı ile ortaya çıkan hücresel immün yanıtı azalttığını, humoral yanıtı ise arttırdığını göstermiştir. Yapılan çalışmaların sonuçlarına göre bu etkilerin ortaya çıkmasında, kan komponentlerinin içerisindeki lökosit miktarı ve kan komponentlerinin saklama süresi oldukça önemlidir. Bu çalışmada düzenli transfüzyon tedavisi alan 18 talasemili hastada allojenik kan transfüzyonunun immün sistem üzerine etkisini araştırmak amacıyla, ko- stimülatör moleküllerden ICAM-1 ve ICAM-3'ün transfüzyon öncesi ve sonrası seviyelerini flow sitometrik olarak inceledik. Çalışmamızın sonucunda lenfositler, monositler, granülositler ve lökositler üzerindeki ICAM-1 ve ICM-3'ün transfüzyon öncesi ve sonrası ekspresyon seviyelerinde anlamlı bir değişiklik saptanamadı. Kullanılan kan komponentlerinin depolama öncesi lökosit arındırılması yapılmış olması ve saklama süresinin çok kısa olmasının bu sonuçların ortaya çıkmasında önemli olduğunu düşünmekteyiz. Anahtar Kelimeler. ICAM-1, 1CAM-3, Adezyon Molekülleri, Transfüzyon
Özet (Çeviri)
SUMMARY In recent years, the clinical observations and the animal experiments have shown the allogeneic blood transfusion decreases the cellular immunity which mediated by T-cells, NK cells and monocyte-macrophage cells but increased the humoral immun response. The result of these studies indicated that the storage time and the number of leucocytes of the blood components are very important to be coming out these effects. In this study we analyzed 18 patients with thalassemia who takes transfusion regularly. To investigate the effect of allogeneic blood transfusion on immune system, the co-stimulatory molecules, ICAM-1 and ICAM-3 levels were detected by flow cytometry both before and after the transfusion. Our results showed the expression levels of ICAM-1 and ICAM-3 of lymphocytes, monocytes, granulocytes and leucocytes were not significantly changed neither before nor after the transfusion. Our results suggest that the purification of leucocyte from the blood components made before all transfusions and very short storage time of the components contribute these results.