Sürekli ayaktan periton diyalizi uygulanan çocuklarda evde izlemin peritonit görülme sıklığına etkisi
Effects of home visits to frequency of peritonitis in children with continuous ambulatory peritoneal dialysis
- Tez No: 108095
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLÜMSER KUBİLAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sürekli Ayaktan Periton Diyalizi, Evde İzlem, Peritonit, Continuous ambulatory peritoneal dialysis, Peritonitis, Home Visit «assa*
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1172
Özet
ÖZET Cihangir, N., Sürekli ayaktan periton diyalizi uygulanan çocuklarda evde izlenmenin peritonit görülme sıklığına etkisi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Programı Bilim uzmanlığı Tezi, Ankara, 2001. Araştırma kronik böbrek yetmezliği tanısı ile evde periton diyalizi uygulanan çocuklarda evde düzenli izlem ve eğitimin peritonit görülme sıklığına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma 30 Kasım 1999 ve 7 Ocak 2001 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Hastanesi, H.Ü İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi pediyatrik nefroloji ünitelerinde yapılmıştır. Bu dönemde SAPD ile tedavi gören ve Ankara'da oturan 14 hasta deney grubunu, Ankara dışında oturan 14 hasta ise kontrol grubunu oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan ve iki bölümden oluşan anket formu kullanılmıştır. Anket formunun 1. Bölümü her iki gruba da ilk görüşmede, 2. Bölümü deney grubuna ev ziyaretinden 6 ay sonra kontrol grubuna ise ilk görüşmeden 6 ay sonra uygulanmıştır. Anket formunun 1. Bölümü çocuğa, ailesine, çocuğa bakım veren kişiye, oturulan konuta, uyguladığı periton diyalizi tipine ait bilgileri, anket formunun 2. bölümü ise peritonit ve çıkış yeri enfeksiyonu gelişip gelişmediği, gelişti ise sayısı ve tedavisine ait bilgileri içermektedir. Deney grubuna yapılan ev ziyaretlerinde araştırmacı tarafından geliştirilen Periton Diyalizi Uygulanan Çocuklarda Evde İzlem Formu kullanılmıştır. Form 3 bölümden oluşmuştur. 1. bölümde değişim odasına ait özellikler, 2. Bölümde kateter çıkış yeri bakımının uygulanmasının izlenmesini, 3. Bölümde torba değişimi uygulamasının izlenmesini içermektedir. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, korelasyon katsayısı ve regresyon analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma süresi sonunda peritonit görülme oranı deney grubunda % 21.4 iken kontrol grubunda % 50 olarak belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda SAPD uygulanacak çocuklara düzenli ev ziyareti ve eğitimin yapılması ve ev ziyaretlerinin hasta içinyönteme karar verme aşamasında başlaması ve daha sonrada düzenli olarak devam etmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Cihangir, N., Effects of home visits to frequency of peritonitis in children with continuous ambulatory peritoneal dialysis, Hacettepe University Health Sciences Institute MA Thesis in Children Health and Illness Programme This study aims to determine the effect of reguler observation at home and education on the peritonitis frequency for the children with chronic renal failure who take peritoneal dialysis at home. The survey was carried out in the pediatric nephrology units of H.U İhsan Doğramacı Children Hospital, Ankara Univercity hospital. Gazi Univercity Hospital between the dates 30 november 1999- 07 January 2001. 14 patients who live in Ankara and take SAPD treatment at the time of the research constituted the research group. Another 14 patients who lives outside Ankara constituted the control group A questionnaire which includes two sections was used for data collection. First section of the questionnaire contains information of children, family, care taker, housing characteristics and the type of peritoneal dialysis. First section applied to the patients in the beggining of the survey. Second section contains qoestions on whether peritonitis and exit site infection formed or not and the number of infection if formed. Additionaly information on treatment of infection were collected. This section was applied to the patients at the end of the survey. Home observation questionnaire for the children who taken peritoneal dialysis was used during the home visits which was made to research group patients. Questionnaire consisted 3 section. First section collected information about change room, section two was designed to colected information about catheter exit site,section three contains the observation of the bag changing process. Percentage, correllation coefficient and regression analysis methots were used in order to analysis the data. At the end of the survey it was found that the peritonitis observation ratio for research group was %21.4 and % 50 for control group. Depending on the results of the survey it was recomended that reguler home visit should be done and the education of the children must be continued. Also it was recomended that home visit should be started at the same time with the metod deciation process.