Hastanelerde çalışan hemşirelerin ' öznel yaşam kalitelerinin' değerlendirilmesi (Kırıkkale Devlet ve SSK Hastanesi örneği)
Assessment of 'subjective quality of life' of nurses who work in hospitals (sample of Kırıkkale Government and SSI Hospital)
  1. Tez No: 108418
  2. Yazar: NERİMAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER RIFKI ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire ( 1er ), Memnuniyet, Tükenmişlik, Yaşam kalitesi, Yönetim, Nurse (s), Satisfaction, Burnout, Quality of Life, Management
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
85 ÖZET Hastanelerde Çalışan Hemşirelerin“Öznel Yaşam Kalitelerinin”Değerlendirilmesi. ( Kırıkkale Devlet ve SSK Hastanesi Örneği ) Bu araştırma Kırıkkale il merkezinde Devlet ve SSK Hastane 'lerinde çalışan hemşirelerin öznel yaşam kalitelerini değerlendirmeye yönelik betimsel nitelikte kesitsel bir çalışma olarak planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmanın verileri 1-30 Mart 2001 tarihleri arasında Devlet Hastanesi ( 188 ) ve SSK Hastanesi'nde ( 76 ) toplam 264 hemşire araştırma kapsamına alınarak toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak bireylerin sosyo- demografik ve çalışma yaşamına özgü özelliklerine ilişkin araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu ve yaşam kalitelerini belirlenmek için DSÖ'nün geliştirdiği, Türkiye'de geçerlilik ve güvenirliliği kanıtlanmış Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Anketi Kısa Formu ( WHOQOL - BREF ) uygulanmıştır. WHOQOL - BREF her biri birbirinden bağımsız fizik, psikolojik, sosyal, çevre ve çevresel alana ulusal sorunun ( sosyal baskı ) dahil edilmesiyle oluşturulan çevre (TR) alanlarını içeren 5 alan ve algılanan genel sağlık durumunu ( GSD ) ve algılanan genel yaşam kalitesini ( GYK ) sorgulayan iki genel soru olmak üzere toplam 27 soru içermektedir. GSD ve GYK'ne ek olarak bu beş alan puan ortalamaları ( 0-20 arasında ) araştırmanın bağımlı değişkenleridir. Araştırmada elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS 10.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. GYK ve GSD ile bağımsız değişkenleri karşılaştırmak için Ki- Kare testi uygulanmıştır. Yaşam kalitesi alan puanlan ile bağımsız değişkenler arasında istatistiki test Anova, Student t testi, Man- Withney U testi, Kruskall Wallis ve Korelasyon analizleri yapılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre; herhangi bir sağlık sorunu olanların GSD ve GYK puam ve bedensel, ruhsal, sosyal alan yaşam kalitesi puanları diğerlerine göre daha düşük bulunmuştur. Devlet Hastanesi hemşirelerinin GSD algı düzeyi ve ruhsal alan yaşam kalitesi puanlan, SSK Hastanesi'nde çalışanlara göre daha kötü olarak saptanmıştır. Hemşirelerin çoğunun GYK algı düzeyleri ( % 87,9 ) iyi olmakla birlikte, SSK Hastanesi hemşirelerinde bu oran ( % 96,1 ) daha yüksektir. Hastalığı bulunan hemşirelerin GYK algı düzeyi daha kötü saptanmıştır. Öznel sağlık durumunu en iyi açıklayan alanlann bedensel ve ruhsal alanlar olduğu bulunmuştur. Her iki hastanede de 3 1 yaş ve üzerinde olan, toplam hizmet süresi 1 1 yıl ve üstünde çalışan hemşirelerin bedensel, ruhsal, çevre ve çevre (TR) alam yaşam kalite puanlan daha yüksek bulunmuştur ve öğrenim düzeyinin yükselmesiyle bedensel, ruhsal alan yaşam kalitesi puam arttığı saptanmıştır. Kirada oturanlann bedensel alan yaşam kalitesi düşük bulunmuştur. Kendine ait evde oturma ruhsal alan yaşam kalitesini olumlu yönde etkilemektedir. Sosyo- ekonomik değişkenlerin bedensel, ruhsal, çevresel alan yaşam kalitesini etkilediği bulunmuştur. Geniş ailede yaşamak ruhsal86 alan yaşam kalitesini olumlu etkilemektedir. Bu durum manevi destek, güven duygusuyla doğru orantılıdır. Bekar ve 19-25 yaş grubu hemşirelerin sosyal ilişkilerinin daha iyi olduğu bulunmuştur. Hastayla birebir iletişimin ve hastaya doğrudan müdahalenin fazla olduğu birimlerde çalışma, bedensel, ruhsal alan yaşam kalitesi puanını düşürmektedir. Yönetici olarak çalışanların bedensel ve ruhsal alan yaşam kalitesi puanlan diğerlerine göre daha yüksek bulunmuştur. İş üzerindeki kontrolün yüksek olması, bedenen az yorulma, saygınlık kazanmanın yaşam kalitesini olumlu etkilediği sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak; çalışma koşullan, çalışma şekli, çalışılan birim, ücret, iş doyumu, işten memnuniyet, iş üzerindeki sosyal destek, öğrenim düzeyinin yükselmesi, yaş, hastalığın varlığı ile yaşam kalitesi arasında anlamlı ilişkiler olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
87 SUMMARY Assesment of“Subjective Quality of Life”of Nurses Who Work In Hospitals ( Sample of Kırıkkale Government and SSI Hospital ) The study that has been carried out in Kırıkkale town center, was planned and applicated to assess the quality of life of nurses who work at Government and Social Security Institution (SSI) Hospital. Study sample has been selected during March 2001 including total 264 nurses (188 from Government Hospital and 76 from SSI Hospital). For data collection investigation form prepared by the researcher that is related to persons' socio- demographic and working life qualifications and for predicting quality of life World Health Organization Quality of Life Short Form (WHOQOL - BREF) wich is improved by WHO and validity and confidence has been proved in Turkey have been used. Each of WHOQOL - BREF includes 27 questions; 5 field that includes environment (E) fields by adding national problems to physical, psychological, social, environment and environmental fields and two general questions that includes perceived general health situation (GHS) and that examines percevied quality of life (GLQ). Addition to GHS and GLQ, average of this five field points ( between 0-20 ) are the dependent variables of the investigation. For data analysis SPSS 10.0 has been used. For comparing GLQ and GHS with independent variables Khi-Square Test, for comparing quality of life field points and independent variables Anova, Student t test, Man- Withney U Test, Kruskall Wallis tests and Correlation analysis have been applied. Findings of the study pointout that; nurses that have health problems have lower GHS and GLQ and quality life of physical, psychological, social field scores than the others. It is found that the GHS perception level and psychological field quality of life scores of Government Hospital's nurses are worse than SSI Hospital's nurses. Although GLQ perception levels (% 84,6) are good for most of the nurses, this rate (% 91,6) is higher for SSI Hospital nurses. It is found that nurses with illness has worse perception level. It is found that the fields that explains subjective health position are physical and psychological fields. In both hospitals physical, psychological, environment and environmental (E) field quality of life scores are higher on the age of 31 and over and nurses who have 11 year and over service experience. With the increasing educational level, physical, psychological field quality of life scores increases. Nurses that live in a rented house has lower physical field quality of life. Owning the house effects psychological field quality of life positively. Socio- economic variables effects physical, psychoîogical, environmental field quality of life. Living in a large family effects psychological field quality of life positively and this state is directly proportional to spiritual support and confidence sense. Unmarried and 19-25 age group nurses have better social relations. Working88 at services where there is a direct communication and intervention, decreases physical and psychological field quality of life score. Manager nurses' scores are higher than others'. High control on work, being less tired physically, gaining prestige, effects quality of life positively. Findings indicate that there are statistically significant relations between quality of life and working conditions, working style, working unit, price, job satiety, job satisfaction, social support for the job, higher educational level, age, illness with guality of life.