Hastane işletmelerinde finansal denetim ve bir örnek uygulama
The financial auditing in hospitals and a case study
  1. Tez No: 108417
  2. Yazar: ÖNER ÖNDER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇETİN AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hastanelerde Finansal Denetim, Denetim Standartları, Hospital Financial Auditing, Auditing Standards
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Önder, Ö., Hastane İşletmelerinde Finansal Denetim ve Bir Örnek Uygulama, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Kurumları Yönetimi Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2001. Bu çalışmanın amacı, finansal denetim standartlarını ve önemini literatür bilgilerine dayandırarak açıklamak, kamu ve özel hastanelerde görev yapan finansal yöneticilerin finansal yönetim faaliyeti yürütürken karşılaştıkları denetim olgularına ilişkin ilgilerini ölçmek, denetim standartları ile ilgili bilgi ve beklentilerini ortaya koymaktır. Araştırmada veri toplama amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen bir anket kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Adana'daki Sağlık Bakanlığı, Üniversite, Sosyal Sigortalar Kurumu ve 50 yatak kapasitesi üzerindeki Özel Hastanelerde bulunan toplam 94 finansal yönetici oluşturmaktadır. Beş bölümden oluşan anketin; birinci bölümü yöneticileri tanımlayıcı değişkenlerden oluşan sorulardan, ikinci bölüm işletme fonksiyonlarına göre ele alman finansal denetim kavramlarından, son bölüm ise denetim ile ilgili uluslararası standartlara yönelik kavramlardan oluşmaktadır. Anketteki sorular likert tipi ölçekle ölçülmüş ve“1”algılanan çok önemsiz cevap durumunu,“5”algılanan çok önemli cevap durumunu göstermektedir. Hastane finansal yöneticilerinin verdikleri cevapların ortalama skoru; pazarlama fonksiyonunda 4.15; üretim fonksiyonunda 4.32; finans fonksiyonunda 4.26; denetim ile ilgili kavramlar boyutunda; 4.36 bulunmuştur. Gruplar arasındaki farklılıkları test etmek için parametrik test varsayımları yerine gelmemesi nedeniyle Mann - Whitney U testi ve Kruskal Wallis Varyans analizi uygulanmıştır. Bu çalışmada, finansal yöneticilerin denetim kavramlarının önemi üzerinde duyarlı olmalarına karşın, finansal denetim özellikle de denetim standartları ile ilgili bilgilerinin yetersiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Önder, Ö., The Financial Auditing in Hospitals and a Case Study, Hacettepe University Health Sciences Institute Master Thesis in Health Institutions Administration, Ankara, 2001. The main purpose of this study is to explain the standards and the importance of financial auditing based on the existing literature; to measure hospital financial managers' interests in the auditing phenomenon, while they are running the financial management, and to reveal their knowledge and expectations related to the auditing standards. Data used in this study were collected by a questionnaire. Study population was composed of hospital financial managers working in the Ministry of Health (SB), university, the Social Insurance Institute (SSK), and private hospitals with over fifty beds in ADANA. The questionnaire was comprised of 5 sections. The first section consists of the questions describing the managers, followed by 3 sections about the concepts of financial auditing and a section about concepts of international standards. In the questionnaire“1”indicated a perceived answer as the least important and“5”as the most important. Mean scores were 4.15 for the marketing function, 4.32 for the production function, 4.26 for the finance function and 4.36 for the auditing function. To test the group differences Mann-Whitney and Kraskal Wallis tests were used. In this study financial managers were found to have insufficient information regarding financial auditing especially the auditing standards, although they were well awore of the importance of the auditing concepts.