Gelibolulu Ali (öl.1600) ve Nev'i-zade Ata'i'nin (öl.1636) münşeatları üzerine mukayeseli sentaks incelemesi
Contrastive syntax analysis on the münşeat's of Gelibolulu Ali and Nev'i-zade Ata'i
  1. Tez No: 109079
  2. Yazar: EBRU BOZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİN KALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Münşeat, Telhis, Sentaks, Gelibolulu Âlî, Münşeat, Telhis, Syntax, Gelibolulu Âlî
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Yazı dilleri üzerine yapılan filolojik araştırmalar genellikle fonetik, morfolojik, semantik ve sentaks incelemeleri şeklinde olur. Türk Dili'nin tarihi metinlerini konu edinen akademik araştırmalar da bu cümledendir. Bu tez 15-16. yy. Osmanlı Türkçesi cümle yapısının incelenmesini konu edinmektedir. İnceleme için söz konusu asırların en önemli yazarlarından Gelibolulu ÂH ve Nev'î-zâde Atâ'înin, henüz bu tür bir incelemeye malzeme olmamış olan Münşeat adlı mektup metinleri seçilmiştir. Münşeat ve yazar biyografileri hakkında bilgiler içeren bir Giriş bölümünden sonra el yazması halindeki metinler transkribe edilmiş ve cümle yapılan iki ana başlık altında ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. /. Bölüm'de cümle çeşitleri II. Bölüm'de ise kelime grupları tasnif edilerek, 15-16. yy. cümlesinin daha önceki asırlardan ayrılan hususiyetleri tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The philological researches about written languages are generally focusing on phonotics, morphology, semantics, syntax. Academic researches about historical text of Turkish Language also comes from. This thesis is about the investigation of Ottoman Turkish sentence structure Gelibolulu ÂH and Nev'î-zâde Atâ'î who are famous writers of so-called centuries were chosen for the texts of Münşeat. After an introduction including information about Münşeat biographies of the writers, these pharagraphs are transcribed in hand writing and the sentence structures are studied in two title. The difference of 15-16. Century sentence from is the other centuries is tried to be identified by the help of sentence structures of Part I, and word groups of Part II.