Toprak sıkışıklığının belirlenmesinde traktör hidrolik sisteminden tahrikli penetrometreden yararlanma olanakları
Using possibilities of tractor hydrolic driven soil penetrometer for measuring soil compaction
- Tez No: 109708
- Danışmanlar: PROF.DR. RASİM OKURSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Cone Index, soil Compaction, Soil Cone penetrometer
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Doktora Tezi TOPRAK SIKIŞIKLIĞININ BELİRLENMESİNDE TRAKTÖR HİDROLİK SİSTEMİNDEN TAHRİKLİ PENETROMETREDEN YARARLANMA OLANAKLARI Toprak sıkışıklığı bazı durumlarda bitkilerde büyümeyi ve kök gelişimini sınırlayan önemli bir fiziksel sınırlayıcı faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden bitkilerin yetiştirilme sezonunda yoğun tarla trafiğine bağlı olarak oluşan toprak sıkışıklığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Tarla koşullarında oluşan toprak sıkışıklığı değerleri genellikle standart olan farklı tasarımlardaki toprak penetrometreleri kullanılarak belirlenir. Toprak penetrometrelerinin yaygın kullanımı delmi ve bush tipi standart el penetrometleri ile yapılmakta olup, toprak sıkışıklığı koni indeksi olarak bu penetrometrelerin konisinin toprağı standart delme hızında penetrometreye uygulanan kuvvetin koninin taban alanına oranlanması ile saptanır. Çoğu uygulamalarda, özellikle ağır toprak şartlarında standart el penetrometresi ile toprak sıkışıklığı değerlerinin ölçülmesi sırasında, sabit delme hızını oluşturacak kuvvet uygulanamadığından ölçümde hatalar oluşmaktadır. Aynı zamanda el penetrometreleri ile toprak sıkışıklığının ölçümü yorucu olmakta ve oldukça fazla zaman almaktadır. Bu yüzdendir ki, toprak sıkışıklığına ilişkin ölçümlerde zamanı en aza indirebilmek ve ölçülerdeki olası hata payını azaltabilmek için traktör üç nokta askı sistemine bağlanarak çalışan hidrolik tahrikli bir toprak penetrometresi imal edilmiştir. Oç nokta askı sitemine asılacak şekilde geliştirilen bu penetrometrede, kullanılan bir hidrolik piston, penetrometre konisini standart hızda toprağı delecek şekilde irmektedir. Koniye uygulanan kuvvet, bir yük hücresi, 16 bit'lik veri toplama birimi, sinyal yükseltici, dizüstü bilgisayar ve gerekli veri kontrol yazılımından oluşan bir sistem ile ölçülmektedir. Bu sistem ile veri toplama hızı saniyede 10 adet verinin alınması şeklindedir. Maksimum yük hücresi kapasitesi doğrusal bölgede 500 kg olup bu değer, bu penetrometre konisi için 6 MPa'a karşılık gelecek şekilde ayarlanmıştır. Bir köprü devresinden oluşan yük hücresi için uyarma gerilimi 10 V yapılarak tam skala ölçüm aralığı 20 mV a yükseltilmiştir. Veri toplama sisteminde aynı zamanda hidrolik sistemle bağlantılı döner elemanlara sahip bir potansiyometreden oluşan derinlik algılayıcısı kullanılmıştır. Derinlik algılayıcısının doğrusal bölgedeki kalibrasyonuna göre rninimum ilerleme gerilimi 1.4 mV/° dir. Penetrometre çubuğunun 30mm/s standart hızda toprağı delebilmesi, 3 L/d kapasiteli akış kontrol valfi tarafından sağlanmaktadır. Anahtar Kelimeler Koni İndeksi, Toprak Sıkışıklığı, Toprak Koni Penetrometresi
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Ph.D. Thesis USING POSSIBILITIES OF TRACTOR HYDRAULIC DRIVEN SOIL PENETROMETER FOR MEASURING SOIL COMPACTION The soil compaction sometimes becomes an important physical limiting actors for the root emergence and the growth of plants. Therefore, it is essential to control soil compaction that is normally caused by heavy traffic on field during to the growing season. The soil compaction in field is usually measured by using standard soil cone penetrometers that can be several types due to their design. For common applications, standard, hand penetrometers such as delmi and bush types are used, and the soil compaction is presented as cone index which is the force acting on device handle divided by standard cone base area during to the penetration of penetrometer cone for die constant penetration rate. Most of the time, especially, in heavy soil conditions, measuring the soil compaction with a standard hand penetrometer produces measurement errors if the cone of penetrometer cannot be pushed in to the soil with standard rate. Obtaining data, is also difficult and takes long time and effort with hand penetrometers. For this reason, a three-point hitch mounted and hydraulic driven soil cone penetrometer has been designed in order to reduce time and effort and to reduce possible measurement errors for the sampling of soil compaction data for research purposes. The hydraulic penetrometer is mounted on three hitch points and an hydraulic piston pushes standard penetrometer cone in to the soil in constant speed. Forces acting on cone base are recorded with a computer based 16-bit data acquisition system that is composed on a load cell, a portable computer, signal amplifier and necessary control software for the sampling. The time of data sampling is calibrated as ten readings per second. The maximum load cell capacity in linear region is 500 kg that corresponds 6 MPa. An A/D converters card provides 10 V direct current to excite the load cell mat is an actually bridge circuit. Its sensitivity is approximately 2mV, and the minimum measurement interval is 0.8 kg per mV for the calibration. The system also includes a soil depth sensor that is made as turning electronic potentiometer placed on an hydraulic cylinder. The rotation of the potentiometer is sensed as a linear movement in 1.4 mV/° per mm length as the depth sensor calibration. The constant penetration rate of the soil penetrometer cone is 30 mm/s, and a control valve that has maximum capacity as 3 L/min provides this speed.