Silifke yöresinde yaşayan Tahtacı oymakları halk türküleri
Folk song of Tahtacı tribe in Silifke region
- Tez No: 110303
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HASAN BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Silifke Yöresinde Tahtacı Oymakları, Halk Türküleri, Samah Ve Mengiler, Geleneksel Çalgılar, Tahtacı Tribe in Silifke, Folk Songs, Samah and Mengi, Traditional Instruments, Ethnography
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmada, Silifke yöresinde tahtacı oymakları halk türkülerinin tarihi gelişimi, ezgisel ve sözel yapısı incelenmiştir. Silifke yöresinde tahtacı oymaklarının kısaca tarihçesi, yapısı, halk türküleri etrafındaki gelenekleri, tahtacı oymaklarında samah ve mengilerin tanımları ve bunlara bağlı estetik, biçim ve deyiş bakımından işlenen konulan, ezgilerinin tonal ve modal bünyesi, kullanılan usulleri, form yapıları, geleneksel çalgıları incelenmiştir. Araştırmamızda metod olarak ise, veri derlenmesi, görüşme tekniği, konuyla ilgili kaynak taraması yine konuyla ilgili fotoğraflar, dialar ve notaların hazırlanması tekniği ağırlıklı olarak uygulanmıştır. Sonuç olarak; Silifke yöresinde tahtacı oymakları halk türkülerinin tarihi, gelişimleri, samah ve mengilerde kullanılan enstrümanlar, kaynaklardan taranmış, günümüzdeki örneklerle materyal ve metod olarak incelenmesi ile bilgiler pratiğe dönüştürülmüştür. Tahtacı obalarında türküler etrafındaki bu geleneklerin çoğu, geçmişteki kültür birikimimizin birer tarihsel belgesi niteliğini taşımaktadır. Tahtacı oymakları arasında gizli kalan gelenekleri ve bunlara bağlı olarak halk türküleri konusunda ciddi bir araştırma ve inceleme yaparak elde edilen verilerle amaç Türk kültürüne katkıda bulunmaktır. Bu sayede bilimsel nitelikte bir Halk Türküleri araştırmacısı olmaya özen göstermektir.
Özet (Çeviri)
It has been examined history and structure of folk Tahtacı songs in Silifke region. Customs; the meanings of Samah and Mengi; thema, tune, mode, and rhythmic pattern used; forms, melody and traditional instruments of Tahtacı related themes and their aesthetics and feature with these have also been studied. To collect data, interviews, and literature review, photographs were used. According to results, the tradition of Tahtacı lives today with its songs. These are important documents of our heritage. Therefore it should be studied deeply. With this way, it can be contributed to Turkish culture.