Determination of environmental distribution of some toxic and non-toxic substances in selected basın 'studies on quality of environmental data'
- Tez No: 5462
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT BALKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Veri kalitesi, ICP, INAA, eser elementler, sediman
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada üç seçilmiş analiz metodu, atomik absorpsiyon (AA), inductively coupled plasma (ICP) ve nötron aktivasyon analizi (NAA),“Göksu”nehri sedimanlarmdaki eser element dağılımını incelemek üzere kullanılmıştır. Çalışma sırasında, örneklerin homojenitesi ve kontaminasyon kontrolleri ile ilgili problemlerde çalışılmıştır. ICP AA ve INAA sonuçları istatistiksel olarak karşılaştır ılmıştır. ICP ve AA sonuçlarının karşılaştırılması elementlerin çoğunda % 80' nin üzerinde uyum göstermiştir. ICP sonuçları“Göksu”nehri sedimanlarının açık deniz sedimanlarına olan kirlilik etkisini belirlemekte kullanılmıştır. Bu amaçla yirmi bir elementten sekiz seçilmiş element olan Sr, Ca, Cr, Mn, Pb, Ni, V ve Mg göz önüne alınmıştır. Sonuçlar“Göksu”nehrinin deniz sedimanlarmdaki kurşun için bir kirlilik kaynağı olmadığını göstermiştir.“Taşucu”sedimanlarmdaki kurşun birikimi trafiğe, veya bu elementin ana karadan atmosferik taşımına bağlı olabilir.“Silifke”sedimanlarmdaki vanadyum seviyesi çok yüksektir, dolayısı ile burada antropojenik bir kirlilik kaynağı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study three selected analytical methods, AA, ICP and INAA were used for analyzing the trace metal distributions of the“Göksu”river sediments. During the study, the problems related to the homogeneity of the samples and the contamination control were also studied. Results of ICP, AA and INAA were compared statistically. Comparison of ICP and AA showed a correlation greater than 80 % for most elements. ICP results were used to determine the pollution finger prints of river“Göksu”sediments to open sea sediments. For this purpose eight selected elements, ?ill-Sr, Ca, Cr, Mn, Pb, Ni, V and Mg out of twenty one were considered. Results of the study Bhowed that“Göksu”river is not a pollution source only for lead in sea sediments. The lead accumulation in the“Taşucu”sediments may be due to the traffic or atmospheric transport of the element from the main land. Vanadium level in the“Silifke”sediment is very high and it may concluded that there was an“anthropogenic”source of this pollution.KEY WORDS : Data quality, Atomic Absorption, Inductively Coupled Plasma, Neutron Activation Analysis, Trace Metals, Sediment.