ART (travma oluşturmayan dolgu işlemi) restorasyonlar altında bırakılan çürüğün, klinik ve mikrobiyolojik olarak klasik restorasyonlardaki çürükle karşılaştırılması
- Tez No: 111508
- Danışmanlar: PROF.DR. FATMA ATAKUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Derin dentin çürüğü, mikroorganizmalar, Cam iyonomer siman, ART. 59, Deep dentinal caries, Microorganisms, Glass-ionomer cement, ART. 61
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Günümüzde var olan yeni cihazlar, malzemeler ve teknikler dişhekimliği alanında daha koruyucu ve daha doğal yaklaşımları mümkün kıldığı halde; dünyanın pek çok ülkesinde diş çekimi hala tek dişhekimliği girişimi olarak kabul edilmektedir. Bununla beraber, son yıllarda geliştirilen ve ART (travma oluşturmayan dolgu işlemi) olarak isimlendirilen bir teknikle geniş insan kitlelerine tedavi imkanı sunmak mümkün olmaktadır. Fakat yeni bir teknik olduğu için ART'nin yapısından kaynaklanan bazı eksiklikler de mevcuttur. Bu araştırma da, ART restorasyonların yapım teknikleri esnasında kalma ihtimali olan çürüğü, bakteri cinsi, bakteri yoğunluğu, dentin kıvamı ve rengi açısından; klasik amalgam dolguların altında istemli bir şekilde bırakılan, çürükle karşılaştırmak amacıyla planlanmıştır. Çalışma Dicle Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı kliniğinde; yaşlan 8-10 arası değişen 29 çocuğun süt IV ve V numaralı dişleri üzerinde gerçekleştirildi. Çalışma grubunu oluşturan 30 adet dişe ART, kontrol grubunu oluşturan 30 adet dişe ise klasik kavite preparasyonu tekniği ile; lezyon gövdesine dokunulmadan kavite açıldı. Lezyonlara ait klinik bulguları mikrobiyolojik sonuçlarla karşılaştırabilmek için, çürük örneği almadan önce renk ve dentin kıvamı açısından elde edilen veriler kaydedildi. Mikrobiyolojik değerlendirilmesi yapılan örnekler üç eşit gruba ayrıldı. Her grup için 90.gün, 180.gün ve 360.günlerde aynı işlemler tekrarlandı. Elde edilen bulgular sonucunda, çalışma grubunda kullanılan CİS'ların etkilenmiş dentin üzerinde remineralizasyon ve antibakteriyel etkisine sahip olduğu görüldü. 58Bu sonuç, ART tekniğinin tedavi imkanı olmayan alanlarda yaşayan insanlara güvenli bir sağlık hizmeti olarak sunulabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Dental extraction is still regarded as the only dentistry attempt in most countries of the world, although new tools, materials and techniques awailable today make more preventive and more natural approach possible in the field of dentistry. However, through a technique that has been developed in recent years and referred to as ART(Atraumatic Restorative Treatment), it becomes possible to provide large groups of people with proper treatment opportunities. Nevertheless, there still exist some shortcomings arising from the nature of ART, since it is a new technique. This study was carried out to compare the carries, likely to remain during ART restorations, with those left knowingly under classic amalgam fillings, in view of bacterial species, bacterial density, dentine consistency and colour. The present study was conducted on primary teeth IV and V of 29 children, whose agaes varied from 8 through 10, in the department of Pedodontics, Dentistry Faculty, Dicle University. The cavity was opened, without touching the lesion body, by ART technique in 30 teeth in the study group and by classic cavity preparation technique in 30 teeth in the control group. In order to be able to compare lesions' clinical findings with microbiological results, the data obtained in view of colour and dentine consistency were recorded before taking carries specimen. The microbiologically evaluated specimen were divided into three equal groups. The procedures were repeated in each group on days 90, 180 and 360.As a result of the findings obtained, it was seen that CIS, used in the study group had remineralization and anti-bacterial on affected dentine. This result allows us to think that ART technique can be presented as a reliable health service to those people living in the areas where treatment opportunies are unavailable.