Diabetes mellitusta glisemik kontrolün değerlendirilmesinde 1.5-anhidroglusitol ve glikozile albumin ölçümünün önemi
- Tez No: 111881
- Danışmanlar: PROF.DR. BELKIS AYDINOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Tip II Diabet, glikozile hemoglobin, Glikozilasyon, 5-Anhidroglusitol, Fruktozamin
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Diabetes Mellitus'ta Glisemik Kontrolün Değerlendirilmesinde 1,5-Anhidroglusitol ve Glikozile Albumin Ölçümünün Önemi Uzm. Ecz. İsmail AKTAY Diabetik hastalarda glisemik kontrol ve tedavi etkinliğinin sağlıklı bir şekilde izlenmesi, açlık kan glukoz düzeyi yanında geçmiş dönem kan glukoz düzeylerinin bilinmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı; DM'ta glisemik kontrolün değerlendirilmesinde yeni bir parametre olan 1,5-AG'ün HbAıc ve fruktozamin ile karşılaştırılarak glisemik kontrolün değerlendirilmesindeki önemini araştırmaktır. 1,5-AG, moleküler oksijen varlığında PROD ile katalize edilen bir reaksiyonla okside olur. Yöntem, bu reaksiyon sonucunda oluşan h2O2'in HRP'ın katalizörlüğünde ABTS ile oluşturduğu renkli maddenin spektrofotometrik olarak değerlendirilmesi esasına dayanır. Araştırma, Tip II diabet teşhisi konmuş 10 kadın 13 erkek toplam 23 kişilik grupta yapılmıştır. Hasta ile kontrol grupları plazma 1,5-AG, HbA1c, fruktozamin ve glukoz değerleri arasında belirgin bir korelasyon saptanmıştır (P< 0,01). Hasta grubunun 1,5-AG'ün 1. ve 60. gün, fruktozamin, HbA1c, glukoz'un 1. ve 30. gün değerleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark saptanmamıştır. Bütün çalışma grubu göz önüne alındığında 1,5-AG ile HbAıc, fruktozamin ve glukoz arasında negatif bir korelasyon gözlenmiştir. Sonuçlarımıza göre, hiperglisemide belirgin şekilde düşen 1,5-AG düzeyinin; HbA-ıC ve fruktozamin ile yüksek derecede korelasyon göstermesi, glukoz değişimlerine daha hızlı yanıt vermesi kolay ölçülebilir olması nedeni ile diabet hastalarının glisemik kontrolünde kullanılabilecek uygun bir parametre ve laboratuvar testi olduğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Importance of the 1,5-anhydro-D-glucitol and Glucose Albumin Measurements Used in Evaluation for Glycemic Control of Diabetes Mellitus. Uzm. Ecz. Ismail AKTAY Besides fasting blood glucose level of the patients, blood glucose levels before treatment also should be known in order to trace glycemic control and treatment effectiveness in diabet patients. The aim of this study was to investigate the importance of the new parameter 1,5-AG used in glycemic controling of DM, by comparig with HbA-ic and fructozamine in gylcemic control evaluations. Principle of assay : Oxidation reaction of 1,5-AG catalyzed by PROD is used for determining 1,5-AG level in serum or plasma. PROD catalyzes the oxidation of 1,5-AG at 2-OH with molecular oxygen to 1,5-anhydro-D-fructose and H2O2 The resulting H202 is spectrophotometrically determined after color development reaction with ABTS catalyzed by HRP. Research was done with 1 0 female patients and 1 3 male patient, total of 23 patient group which are diagnosed with Type II Diabetes Mellitus.