Hiperkolestrolemik insanlarda plazma lipoprotein ve fosfolipid seviyeleri
Plasma lipoprotein and phospholipid levels in humans with hypercholesterolemia
  1. Tez No: 111907
  2. Yazar: METE YAZAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FATMAGÜL YUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hypercholesterolemia, lipoprotein, phospholipid. 45
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Yazar M, Hiperkolesterolemik İnsanlarda Plazma Lipoprotein ve Fosfolipid Seviyeleri, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyokimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2002. Kolesterol, insan vücudunda önemli fonksiyonlara sahiptir. Buna karşın, kanda yüksek düzeyde kolesterol bulunmasının (hiperkolesterolemi) zararlı etkileri bulunmaktadır. Kanda total kolesterol, LDL ve HDL kolesterol seviyeleri ile koroner arter hastalığı ve felç oluşumu arasında bir ilişki olduğu bilinmektedir.Bu çalışmada 20-60 yaş arası, 35 kadın ve 15 erkekten oluşturulan hiperkolesterolemik bireylerin total kolesterol, HDL, LDL, VLDL, fosfolipid ve trigliserit düzeyleri tespit edilerek, sistemik bir hastalığı olmayan, çalışma grubunu oluşturan insanlarla aynı yaş aralığına sahip, 13 kadın, 7 erkekten oluşturulan kontrol grubu verileriyle karşılaştırıldı. Total kolesterol düzeyleri; kontrol grubunda 170.2 ± 7.28 mg/dl, hiperkolesterolemik grupta 279.8 ± 6.59 mg/dl, HDL düzeyleri; kontrol grubunda 42.60 ±2.19 mg/dl, hiperkolesterolemik grupta 50.02 ±2.17 mg/dl, VLDL düzeyleri; kontrol grubunda 18.95 ± 2.08 mg/dl, hiperkolesterolemik grupta 51.94 ± 3.4 mg/dl, LDL düzeyleri; kontrol grubunda 109.0 ± 6.90 mg/dl, hiperkolesterolemik grupta 177.8 ± 5.93 mg/dl, fosfolipid düzeyleri; kontrol grubunda 182.2 ± 13.26 mg/dl, hiperkolesterolemik grupta 261.4 ± 3.79 mg/dl, trigliserit düzeyleri; kontrol grubunda 100.2 ± 10.65 mg/dl ve hiperkolesterolemik grupta 262.4 ± 15.69 mg/dl olarak tespit edildi. Sonuç olarak hiperkolesterolemik grupta total kolesterol, trigliserit, fosfolipid, LDL ve VLDL kolesterol seviyelerinin belirgin artışı ile bu bireylerin çeşitli hastalıklara yakalanma riskinin yüksek olduğu, ancak HDL kolesterolün risk oluşturacak düzeyde düşmediği görüldü. Anahtar Sözcükten Hiperkolesterolemi, lipoprotein, fosfolipid. 44
Özet (Çeviri)
SUMMARY Yazar M, Plasma Lipoprotein and Phospholipid Levels in Humans with Hypercholesterolemia, University of Yuzuncu Yıl Health Sciences Institude Master Thesis in Department of Biochemistry, Van, 2002. Cholesterol plays an important role in the human body. Abnormally high levels of cholesterol (hypercholesterolemia), however, can be harmful. And it is known that total cholesterol, LDL cholesterol and HDL cholesterol levels are correlated with risk of coronary artery disease and stroke. In this study, the levels of total cholesterol, HDL, LDL, VLDL, phospholipids and triglycerides were determined in 35 female and 15 male patients between the age of 20-60 with hypercholesterolemia and the findings were compared with the control group (13 female, 7 male) that was formed with the similar age. Total cholesterol levels were established 170.2 ± 7.28 mg/dl in control group and 279.8 ± 6.59 mg/dl in hypercholesterolemic group, HDL levels; 42.60 ±2.19 mg/dl in control group and 50.02 ±2.17 mg/dl in hypercholesterolemic group, VLDL levels; 18.95 ± 2.08 mg/dl in control group and 51.94 ± 3.4 mg/dl in hypercholesterolemic group, LDL levels; 109.0 ± 6.9 mg/dl in control group and 177.8 ± 5.93 mg/dl in hypercholesterolemic group, phospholipid levels; 182.2 ± 13.26 mg/dl in control group and 261.4 ± 3.79 mg/dl in hypercholesterolemic group, triglycerid levels; 100.2 ± 10.65 mg/dl in control group and 262.4 ± 15.69 mg/dl in hypercholesterolemic group. In conclusion, increased total cholesterol, VLDL, LDL, phosholipid and triglycerid levels were seen in the hypercholesterolemic group significantly that can cause various diseases. However, it was seen that HDL levels were not decreased as much as to be a risk factor for a disease.