Computer information system in the clinical laboratory
Klinik laboratuvarlarda bilgi sistemi
- Tez No: 112047
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ÖZCAN GÜLÇÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Laboratuar bilgi sistemi, Visual Basic, laboratuar, test bilgisi, Laboratory information system, Visual Basic, laboratory, test, data
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
KLİNİK LABORATUALARDA BİLGİ SİSTEMİ ÖZET Hepimiz şu yada bu şekilde bir hastaneye gitmiş ve doktor muayenesinden geçimsizdir. Doktor muayene sonrası hastadan bazı laboratuar tetkiklerini yaptırmasını ister. Büyük şehirlerimizde yer alan çoğu üniversite ve devlet hastanesi laboratuarlarının günde bin - binbeşyüz farklı örnek kabul ettiği düşünülürse laboratuar sonuçlarının alınmasına kadar geçen sürede herhangibir karışıklık ve/veya çok küçük bir hatanın ne kadar büyük sonuçlar doğuracağı gayet açıktır. Bu hataların minimuma indirgenmesi, sonuçların maksimum hız ve güvenilirlikle elde edilmesi, hastalara ait bilgilerin depolanması ve hastaların eski laboratuar sonuçlarına kolaylıkla ulaşılması amacıyla biyokimya laboratuarlarına yönelik bir bilgisayar programı tasarlanmıştır. Program Microsoft Visual BasicT, version 6.0 dilinde yazılmıştır ve Microsoft Windows 95T - 98T - MET ortamlarında, IBMT PC yada IBMT PC uyumlu kişisel bilgisayarlarda çalışır. Türkiyedeki hastanelere uygun olarak geliştirilen LIS, kullanıcı dostu bir sistemdir. Sistem bilgisayar konusunda çok az bilgisi olan kullanıcılarında rahatça kullanabilecekleri, herhangi bir laboratuara göre özelleştirilebilecek, tekrarlanan testleri yok eden, yeni parametrelerin tanımlanmasıda esnek ve veri güvenliğinin tam olarak sağlandığı bir sistemdir. Geliştirilen sistemin veri tabanında biyokimya laboratuarlarına yönelik test bilgileri bulunmaktadır. Sistem esnek olduğundan bu veri tabanı kolaylıkla yeniden düzenlenebilir ve genişletilebilir. Sistem kullanıcıları yetkilendirmek suretiyle her birimin işlemlerini birbirinden ayırır.
Özet (Çeviri)
IV COMPUTER INFORMATION SYSTEM IN THE CLINICAL LABORATORY ABSTRACT At some point of our lives, we all have been in a position to go to a hospital to be diagnosed by a doctor. Most commonly, the doctor, for a more solid diagnosis, requests from the patient several examinations to be conducted. Considering that the laboratories of state hospitals and university hospitals in our major cities handle 1000 - 1500 distinct samples daily, it is easy to understand how serious can be the consequences of a small error or a delay in the obtainment of the laboratory results. In this thesis, a Laboratory Information System (LIS) has been designed which will help reduce such errors to a minimum, improve accuracy and speed of the laboratory results obtainment process, store patient related information and facilitate access to the historical laboratory results of the patients. It has been written in Microsoft Visual BasicT, version 6.0 and runs under Microsoft Windows 95T - 98T - MET operating systems and IBMT PC and IBMT PC Compatible machines. The present LIS, which has been specially developed for the Turkish hospitals, is a user-friendly system. The system can easily be used by even users who know little about computers, it can be customized for any laboratory, can remove repeated tests, facilitate flexibility for the integration of new parameters and provide complete data privacy and security. At present, the database of the developed system includes data tailored for biochemical laboratories. However, the system is flexible and this database can easily be updated and extended. It can entitle users and seperates the operations of each individual.