Balıkesir ve çevresindeki sebze alanlarında görülen yaprak biti türleri, konukçuları ve doğal düşmanları üzerinde araştırmalar
Investigations on aphid species, their hosts and natural enemies at vegetables in Balıkesir region
  1. Tez No: 112291
  2. Yazar: YASEMİN AYYILDIZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. REMZİ ATLIHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yaprakbiti, Sebze, Konukçular, Doğal Düşmanlar 1 ı^y^mtfYoa *w?»2!S
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
ÖZET BALIKESİR VE ÇEVRESİNDEKİ SEBZE ALANLARINDA GÖRÜLEN YAPRAKBİTİ TÜRLERİ, KONUKÇULARI VE DOĞAL DÜŞMANLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR AYYILDIZ, Yasemin Yüksek lisans tezi, Bitki Koruma AnaBilim Dalı Tez danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Remzi ATLIHAN Ağustos 2001, 29 Sayfa Balıkesir ve çevresinde sebze alanlarındaki yaprakbiti türleri, konukçuları ve doğal düşmanlarını belirlemek amacıyla yürütülen bu çalışmada Homoptera takımı Aphididae ve Thelaxidae familyalarına bağlı 12 yaprakbiti türü ile Hemiptera, Coleoptera, Diptera ve Neuroptera takımlarına bağlı 7 familyaya ait 27 doğal düşman türü elde edilmiştir. Saptanan yaprakbiti türlerinden Aphis fabae Scopoli, Macrosiphum euphorbiae Thomas, Aphis gossypii Glover, Aphis craccivora Koch ve Myzus persicae (Sulzer), doğal düşmanlardan ise Chrysoperla carnea (Stephens), Coccinella septempunctata (L.), Adonia variegata (Goeze), Scymnus frontalis (Fabricius), Psyllobora vigintiduopunctata (L.) ve Orius niger (W.) diğer türlere göre daha sık rastlanan türler olarak dikkati çekmişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATIONS ON APHID SPECIES, THEIR HOSTS AND NATURAL ENEMIES AT VEGETABLES IN BALIKESİR REGION AYYILDIZ, Yasemin Msc, Plant Protection Science Supervisor: Assist. Prof. Dr. Remzi ATLIHAN August, 2001, 29 pages This study was carried out to find out the aphid species,their hosts and natural enemies at vegetables in Balıkesir province in 2000. As a result, totally 12 aphid species belonging to Aphididae ve Thelaxidae families from Order Homoptera and totally 27 predator belonging to 7 families from Order Hemiptera, Coleoptera, Diptera and Neuroptera were determined Among the determined species, prevailing and common aphids were Macrosiphum euphorbiae Thomas, Aphis gossypii Glover, Aphis craccivora Koch and Myzus persicae (Sulzer). Chrysoperla cornea (Stephens), Coccinella septempunctata (L.), Adonia variegata (Goeze), Scymnus frontalis (Fabricius), Psyllobora vigintiduopunctata (L.) and Orius niger (W.) were observed more common natural enemies. Key words : Aphid, Vegetable, Hosts, Natural Enemies iii