TTK Kozlu Müessesesi ocaklarında taşta sürülen galerilerde ilerlemelerin etüdü
Study on the driving of galeries excavated in rock in the mines of TTK Kozlu Colliery
  1. Tez No: 112316
  2. Yazar: YUNUS İNCE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KENAN ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Yeraltı kömür madenciliği, galeri ilerlemesi, E-H deliciler
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi TTK KOZLU MÜESSESESİ OCAKLARINDA TAŞTA SÜRÜLEN GALERİLERDE İLERLEMELERİN ETÜDÜ Yunus İNCE Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Kenan ÇOLAK Aralık 2001, 111 sayfa Bu araştırmanın amacı, Kozlu Müessesesi ocaklarında taşta sürülen galerilerde ilerlemelerin etüdünün yapılarak, ilerleme hızlarının düşük olmasının nedenlerinin belirlenmesine yöneliktir. Gelecek 10 yıl içinde Kozlu Müessesesi'nde -630 ve -700 kat hazırlıklarını yapabilmek için taş içinde 30 km galeri açılması gerekmektedir. Bugün ulaşılan 20-25 m/ay ilerleme performansı ile büyük hazırlıkların zamanında yetiştirilmesi imkansızdır. Yapılacak iyileştirmelerle aylık ilerleme miktarının 60-70 m'ye çıkarılması zorunludur. Bu çalışmada sistemdeki mevcut problemler belirlenmiş ve ilerlemelerin artırılması için öneriler getirilmiştir.ÖZET (devam ediyor) Arazide yapılan iş-zaman etüdü sonuçlarına göre; B14 tip galerilerde 1 m ilerleme için elektro-hidrolik sistemde 1104 dakika, klasik sistemde ise 1584 dakika zaman harcanmaktadır. Etkin olmayan süreler elektro-hidrolik sistemde %67 iken klasik sistemde %59'dur. Elektro-hidrolik sistemde bekleme ve boşta geçen süreler daha fazladır. Bunun en önemli nedeni ise yüksek delme ve yükleme kapasitesine rağmen arın gerisi hizmetlerin aynı performansa ulaşamamasıdır. B14 kesitte 1 m ilerleme için; delme, doldurma-patlatma, yükleme ve tahkimat işlemlerinden oluşan efektif çalışma süresi klasik sistemde 655 dakika, elektro- hidrolik sistemde 362 dakikadır. Klasik sistemde aynı işi yapabilmek için harcanan süre elektro-hidrolik sisteme göre %80 daha fazladır. Mevcut 3 vardiya çalışma düzeninde fiili çalışma zamanı toplam zamanın sadece %50' sidir. Üç vardiya çalışma düzeninde; 24 saatlik sürenin 14 saati arında geçmekte, geriye kalan 10 saatlik zaman ise vardiyalar arası boş zaman olarak geçirilmektedir. Yolculuk sürelerinin uzun olması nedeniyle her vardiyada 200 dakikalık zaman kaybı olmaktadır. Önerilen 4 vardiya çalışma düzenine geçilmesi ile zaman kayıpları önlenerek, ilerlemelerde %32 oranında artışın sağlanabileceği belirlenmiştir. Elektro-hidrolik sistemle çalışılan galerilerde; arın gerisi hizmetlerin aksatılmadan sağlanması ve mevcut delik ve patlatma düzeninde yapılacak iyileştirmelerle 4 vardiya çalışma düzeninde günde 3 m ilerleme hızına ulaşmak mümkündür. Lağımlardaki pilot ve degaj sondajlarının klasik sondaj makineleri yerine elektro- hidrolik delicilerle yapılması durumunda aylık ilerlemelerde %20 artış elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis STUDY OF THE DRIVING OF GALLERIES EXCAVATED IN ROCK IN THE MINES OF TTK KOZLU COLLIERY Yunus İNCE Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Thesis Adviser: Assist. Prof. Dr. Kenan ÇOLAK December 2001, 111 pages The objective of this research is to study the driving of galleries excavated in rock in the mines of Kozlu Colliery and to determine the causes for low driving rates. Within the next decade, about 30 km of galleries should be driven in rock in order to complete the developments at -630 and -700 levels in the Kozlu Colliery. It is impossible to complete the main developments in time with today's driving performance of 20-25 m/month. It is necessary to increase the driving rate to 60- 70 m/month by improvements. In this study, the existing problems in the current system have been determined and recommendations have been put forward to increase the gallery advance rates.ABSTRACT (to continue) According to the work-time studies carried out in the field, the time spent for an advance of 1 m for a B 14 type gallery 1104 minutes by the electro-hydraulic system and 1584 minutes by the classical system. The share of total non-effective time is 67 % in the electro-hydraulic system and 59 % in the classical system. In the electro-hydraulic system, waiting and idle times are longer. The most important cause for this situation is the fast that the services carried out behind the face are slower than the performance required by the high drilling and loading capacity at the face. For an advance of 1 m in a B 14 type gallery, the effective working time consisting of drilling the holes, loading and exploding the explosives, loading the muck and supporting the opening is 655 minutes in the classical system and 362 minutes in the electro-hydraulic system. The time spent to carry out the same work in the classical system is about 80 % longer than that of the electro-hydraulic system. In the existing three-shift work organization, work time is only 50 % of the total time. In the three-shift organization, 14 hours of total 24 hours are spent at the face and the remaining 10 hours are spent as idle time between the shifts. Since the travel times are long, 200 minutes of time is lost in every shift. It has been determined that a 32 % increase can be realized by adapting the proposed four- shift work organization. In the galleries excavated by electro-hydraulic system, a daily advance of 3 m is possible in a four-shift work organization, provided that the services carried out behind the face are not interrupted and the drilling pattern is improved. A 20 % increase is realized in the monthly advance rate by drilling pilot holes and boreholes to prevent gas and coal outbursts by the electro-hydraulic drills instead of classical drills. Key Words : Underground coal mines, driving of galleries, E-H drills. Science Code : 607.01.03