Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) bünyesinde yapılmakta olan sondajların değerlendirilmesi ve sondaj parametrelerinin optimizasyonu
Drilling parameters optimization and evaluation of drilling activites of Turkish Petroleum Corparation (TPAO)
  1. Tez No: 112355
  2. Yazar: HÜSAMETTİN BAYAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET DAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: TPAO, Sondaj, Sondaj Optimizasyonu, Arama, Kayayolu-4, TPAO, Drilling, Drilling Optimization, Exploration, Kayayolu-4 n
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı(TPAO) Bünyesinde Yapılmakta Olan Sondajların Değerlendirilmesi ve Sondaj Parametrelerinin Optimizasyonu Hüsamettin B AYAR Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yrd.Doç.Dr. Ahmet DAĞ Yıl: 2001, Sayfa: 58 Jüri : Prof.Dr. Mesut ANEL : Yrd.Doç.Dr. Ahmet DAĞ :Yrd.Doç.Dr. Tolga ÇAN Derin sondajlarda kullanılan teknolojinin yüksek maliyetli olması sebebiyle sondajın, hedeflenen derinlik ve amaç doğrultusunda en kısa süre ve en az maliyet ile tamamlanması gerekir. Bu da ancak sondaj optimizasyonu ile mümkündür. Bu çalışmada, sondaj optimizasyonu ilgili yapılan çalışmalar incelenilerek ülkemizde devlet adına petrol ile ilgili; müsaade, arama ve işletmesini yapan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı bünyesinde yapılan sondaj faaliyetleri değerlendirilmeye çalışılmıştır. Ayrıca TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tarafından Haziran 1999 da başlanılıp Aralık 1999 tarihlerinde tamamlanılan 4332 metrelik Kayayolu-4 arama kuyusunda elde edilebilen sondaj verileri değerlendirilmiştir. Bu kuyu 2.46 m/sn fiili ilerleme hızı ile bitirilmiştir. Fiili ilerleme hızının büyüklüğü sadece kullanılan teknolojik seviyeye değil bunun yanında yapılan programlarının optimizasyonuna da bağlıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS Drilling parameters optimization and Evaluation of Drilling Activities of Turkisk Petroleum Corporation (TPAO) Hüsamettin BAYAR DEPARTMENT OF MININ ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Asist.Prof.Dr. Ahmet DAG Year: 2001, Pages: 58 Jury : Prof.Dr. Mesut ANIL : Asist.Prof.Dr. Ahmet DAG : Asist.Prof.Dr. Tolga CAN Accordingly, deep well drilling technology is high cost, the well had to be completed with the shortest duration and the least cost direction of deep of target and its aim. This is only possible with optimization of drilling. In this thesis, the studies on drilling optimization have been examined and drilling activities of Turkish Petroleum Corporation, which is responsibility of being involved in hydrocarbon exploration, drilling, production, refinery and marketing business as the national company have been evaluated. In addition to, data that were obtained from Kayayolu-4 exploration well (4332 m), which was completed by Batman District of TPAO during from June 1999 to December 1999, have been utilized. Kayayolu-4 exploration well was finished with 2.46 m/sec drilling rate. This rate is relevant to not only level of drilling technology but also optimizations of planed programs.