Turbulent theories and their application to the flow in circular tubes
Boru içerisindeki akış için türbülans teorileri ve bunların uygulama alanları
  1. Tez No: 112354
  2. Yazar: GÜLHAN KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tam gelişmiş türbülanslı akış, k-e model. Boru ve kanal akışı. IV, Fully Developed Turbulent Flow, k-s Model, Pipe and Channel Flow
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BORU İÇERİSİNDEKİ AKIŞ İÇİN TURBULANS TEORİLERİ VE BUNLARIN UYGULAMA ALANLARI GÜLHAN KAPLAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABÎLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Tuncay YILMAZ Yıl: 2001, Sayfa: 82 Jüri : Prof. Dr. Tuncay YILMAZ : Prof. Dr. R. Tuğrul OĞULATA : Doç. Dr. Orhan BÜYÜKALACA Bu tezde, boru ve kanalda tam gelişmiş türbülanslı akış için k-e modeline göre nümerik sonuçlar elde edilmiştir (Launder and Spalding). Öncelikle tek boyutlu Navier Stokes denklemi k-s türbülans modeline göre boyutsuzlaştırılmış olup, elde edilen denklemin çözümü sonlu farklar metoduna göre yapılmıştır. Sonuç olarak ortalama hız, türbülans vizkositesi, sürtünme katsayısı, türbülans kinetik enerjisi ve türbülans kinetik yayılma mikan literatürdeki değerlerle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS TURBULENT THEORIES AND THEIR APPLICATION TO THE FLOW IN CIRCULAR TUBES GULHAN KAPLAN DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Tuncay YILMAZ Year: 2001, Pages: 82 Jury : Prof. Dr. Tuncay YILMAZ : Prof. Dr. R. Tuğrul O?ULATA : Assoc. Prof. Orhan BÜYÜKALACA In this study, numerical results are obtained for incompressible fully developed turbulent flow both in pipes and channels with the standard k-e turbulence model (Launder and Spalding, 1974). One-dimensional Navier-Stokes equation according to the k-e turbulence model is nondimensionalized before the solution. The k-s solution was obtained using finite difference implicit method. Solution uses an iterative process to converge the solutions of velocity u, turbulence kinematic viscosity vT, turbulent kinetic energy k, and turbulent dissipation rate e. Then, variation of turbulent kinematic viscosity, velocity profiles, friction coefficients, turbulence kinetic energy, and turbulence dissipation rate are obtained and compared with the available data in the literature.