Türkiye'de yetiştirilen önemli kiraz (prunus avium L. ) ve vişne (prunus cerasus L. ) çeşit ve tiplerinin DNA parmakizi yöntemi ile sınıflandırılması
Classification of some sweet (p. avium L. ) and sourcherry (p. cerasus L. ) varieties and types grown in Turkey by using DNA fingerprinting
  1. Tez No: 112465
  2. Yazar: YILDIZ AKA KAÇAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SELİM ÇETİNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kiraz (P. avium L.), vişne (P.cerasus L.), çeşit tanımlama, RAPD (Randomly Amplified Polymorphic DNA), Mikrosatellit (SSR =Simple Sequence Repeat), Sweet cherry (P. avium I, sour cherry, (P. cerasus L.), cultivar identification, RAPD (Randomly Amplified Polymorphic DNA), microsatellite (SSR=SimpIe Sequence Repeat) II
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
öz DOKTORA TEZİ TÜRKİYE'DE YETİŞTİRİLEN ÖNEMLİ KİRAZ (P. avium L.) VE VİŞNE [P. cerasus L.) ÇEŞİT VE TİPLERİNİN DNA PARMAKİZİ YÖNTEMİ İLE SINIFLANDIRILMASI YILDIZ AKA KAÇAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Selim ÇETÎNER Yıl : 2001, Sayfa: 192 Jüri : Prof. Dr. Selim ÇETİNER :Prof.Dr.Ali KÜDEN : Doç. Dr. Sebahattin ÖZCAN Bu çalışmada, Türkiye'de yetiştirilen kiraz ve vişne çeşit ve tipleri RAPD (Randomly Amplified Polymorphic DNA) ve SSR (Simple Sequence Repeat) markırları ile tanımlanmıştır. Ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen ve önemli ölçüde ihraç edilen 0900 Ziraat ve bu çeşidin sinonimi olduğu bildirilen kiraz çeşit / tipleri ile Türkiye'de yetiştirilen bazı kiraz ve vişne çeşitleri bitkisel materyal olarak kullanılmıştır. Mikrosatellit analizleri, kiraz ve vişne çeşit ve tipleri ile açık tozlanmış vişne bireylerinde yürütülmüştür. On kiraz, on vişne ve ondört açık tozlanmış vişne bireyleri kiraz (P. avium L.), vişne (P. cerasus L.) ve şeftali (P. persica L. Batsch (Peach Group)]" den izole edilmiş olan 1 1 SSR primeri kullanılarak test edilmiştir. Genetik benzerlikler ve buna dayalı olarak dendogram oluşturulmuştur. Mikrosatellit analizlerinde tüm primer kombinasyonları ile değerlendirilebilen bantlar elde edilmiştir. Kiraz ve vişne çeşit/tiplerinden lokus başına 4-7 arasında değişen alleller elde edilmiştir. Vişneden izole edilmiş olan pceGA34 primeri en yüksek polimorfizm gösteren primer olmuştur. RAPD analizleri on kiraz ve onyedi vişne çeşit/tipinde gerçekleştirilmiştir. RAPD analizlerinde 165 primer kullanılmış ve 246 adedi polimorfik olmak üzere toplam 500 adet bant elde edilmiştir. UPGMA cluster analizleri sonucunda çeşitler arasındaki benzerlikler analiz edilmiştir. RAPD ve mikrosatellit analizleri sonucu elde edilen dendogram iki ana gruba ayrılmış gruplardan birini kiraz, diğerini ise vişne çeşit ve tipleri oluşturmuştur. Analiz edilen genotiplerden 0900 Ziraat ve sinonimleri ile Mustafa Kemal Paşa Napolyon ve Noir de Guben kiraz çeşitleri arasındaki çok yakın benzerlik tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. THESIS CLASSIFICATION OF SOME SWEET (P. avium L.) AND SOURCHERRY (P. cerasus L.) VARIETIES AND TYPES GROWN IN TURKEY BY USING DNA FINGERPRINTING YILDIZ AKA KAÇAR DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Selim ÇETÎNER Year : 2001, Pages: 192 Jury : Prof. Dr. Selim ÇETİNER : Prof. Dr. Ali KÜDEN : Doç. Dr. Sebahattin ÖZCAN In this study, cherry cultivars and types grown in Turkey identified using RAPD (Randomly Amplified Polymorphic DNA) and microsatellite (SSR=SimpIe Sequence Repeat) markers. 0900 Ziraat cherry cultivar, which is widely grown and very important for exportation and its synonymous cultivars / types, and also some sweet and sour cherry cultivars which are grown in Turkey were used as plant material. Microsatellite analysis was performed on sweet and sour cherry varieties and open pollinated sour cherry plants. Ten sweet, ten sour cherry varieties and fourteen open pollinated plants were tested with eleven microsatellite primers isolated from peach (P. persica L. Batsch (Peach Group)], sweet (P.avium L.) and sour cherries (P.cerasus L.). Genetic similarity values (Nei and Li, 1979) were calculated, and UPGMA (Unweighted pair-group method analysis) cluster analysis was performed to generate a dendogram. Scorable microsatellite bands were produced with all primer-variety combinations. The cherry varieties showed high levels of polymorphism with 4 to 17 different alleles amplified per primer pair. Primer pceGA34 isolated from sour cherry showed the highest level of polymorphism. Randomly amplified polymorphic DNA (RAPDs) markers, obtained by the polymerase chain reaction (PCR), were tested on 27 genotypes: ten sweet (P. avium L.) and seventeen sour cherry (P. cerasus L) varieties. One hundred and sixty five primers have been tested for the RAPD analysis. With these a total of 500 DNA bands were produced, 246 of them being polymorphic. Their analysis with a numerical taxonomy method produced an UPGMA dendogram illustrating the similarity of the analyzed varieties. The dendogram obtained both on the basis of RAPD and microsatellite analysis was divided into two major groups, one group included sweet cheeries and another group included sour cherry varieties and types. Among the analyzed genotypes, the existence of a close relationship between 0900 Ziraat and and its synonymous and Mustafa Kemal Paşa Napolyon and Noir de Guben sweet cherry cultivars are discussed.