Fast stereoscopic view-dependent visualization of terrain height fields
Arazi yükseklik verilerinin stereoskopik bakışa göre hızlı görüntülenmesi
  1. Tez No: 112572
  2. Yazar: TÜRKER YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR GÜDÜKBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Stereoskopik görüntüleme, arazi yükseklik verisi, çok çözünürlüklü modelleme, dörtlü ağaçlar. iv, Stereoscopic visualization, terrain height fields, multiresolution rendering, quadtrees. iii
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET ARAZİ YÜKSEKLİK VERİLERİNİN STEREOSKOPİK BAKIŞA GÖRE HIZLI GÖRÜNTÜLENMESİ Türker Yılmaz Bilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Uğur Güdükbay Haziran, 2001 Geniş geometrik ortamların etkileşimli olarak görüntülenmesi bilgisayar grafik leri ile uğraşanlar için devamlı olarak bir problem olmuştur. Bu çalışmada geniş arazi verilerinin stereoskopik ve çok çözünürlüklü olarak görüntülenme si için bir yapı sunulmuştur. Arazi verilerinin temsili için kullanılan dörtlü ağaç yapısı, arazinin bakışa göre değişken olarak çok çözünürlüklü modeli nin elde edilmesi için sorgulanmıştır. Derinlik bilgisini kaybetmeyen mesafe temelli açısal sadeleştirme kriteri ile birlikte, stereoskopik olarak görüntülemeyi hızlandıran“Üçgenlerin Aynı Anda Üretilmesi”adı verilen yeni bir yöntem geliştirilmiştir. Bu yöntemde, birinci göz görüntüsü için çizilecek üçgenler üretildikten sonra, ikinci göz görüntüsünü elde etmek için çeşitli dönüşümlere tabi tutulmakta, böylece işlemci zamanını alan üçgenlerin bakış piramidinin dışında kalanlarının ayıklanması ve köşelerin aktif hale getirilmesi işlemleri iki göz görüntüsü için bir defa yapılmaktadır. Arazi üzerindeki kırılma problemi bağımlılık ilişkileri kullanılarak çözülmüştür. Farklı çözünürlükler arasındaki atlama etkileri başkalaşım yöntemi kullanılarak giderilmiştir. Önerilen algorit malar bir görüntüleme sistemi haline getirilmiş ve kişisel bilgisayarlar ile grafik iş istasyonlarında uygulanmıştır. Performans ölçümleri sonucunda, arazinin düzgün ve çok çözünürlüklü stereoskopik görüntüleri, her iki gözü ayrı ayrı üretmeye göre % 45 daha hızlı olarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FAST STEREOSCOPIC VIEW-DEPENDENT VISUALIZATION OF TERRAIN HEIGHT FIELDS Türker Yılmaz M.S. in Computer Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Uğur Güdükbay September, 2001 Visualization of large geometric environments has always been an important problem of computer graphics. In this thesis, we present a framework for the stereoscopic view-dependent visualization of large scale terrain models. We use a quadtree based multiresolution representation for the terrain data. This structure is queried to obtain the view-dependent approximations of the terrain model at different levels of detail. In order not to loose depth information, which is crucial for the stereoscopic visualization, we make use of a different simplification criterion, namely distance-based angular error threshold. We also present an algorithm for the construction of stereo pairs in order to speed up the view-dependent stereoscopic visualization. The approach we use is the simultaneous generation of the triangles for two stereo images using a single draw-list so that the view frustum culling and vertex activation is done only once for each frame. The cracking problem is solved using the dependency information stored for each vertex. We eliminate the popping artifacts that can occur while switching between different resolutions of the data using morphing. We implemented the proposed algorithms on personal computers and graphics workstations. Performance experiments show that the second eye image can be produced approximately 45 % faster than drawing the two images separately and a smooth stereoscopic visualization can be achieved at interactive frame rates using continuous multi-resolution representation of height fields.