A New approach to time-frequency localized signal design
Zaman ve frekansta lokalize sinyal tasarımına yeni bir yaklaşım
- Tez No: 112582
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ARIKAN, PROF. DR. HALDUN ÖZAKTAŞ, YRD. DOÇ. DR. MURAT ALANYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: time-frequency, Wigner distribution, signal design, signal synthesis, spine, transformed signal domain, warped fractional domain IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET ZAMAN VE FREKANSTA LOKALİZE SİNYAL TASARIMINA YENİ BİR YAKLAŞIM Zafer Aydın Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Orhan Arıkan Temmuz 2001 Zaman-frekans sentez problemleri içerisinde en çok ilgi gören uğraş alan larından biri Wigner düzleminde sinyal tasarımıdır. Yaygın olarak kullanılan tasarım yöntemlerinde tasarımcının arzulanan Wigner dağılımını baştan be lirtmesi istenir. Arzulanan modelde kros terimlerin belirtilmesi zor olduğundan bu yöntemlerin genel performansı olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu tezde Wigner düzleminde sinyal tasarımı ile ilgili yeni bir yöntem önermekteyiz. Bu yöntemde sinyalin zaman-frekans düzlemindeki arzulanan özellikleri iki aşamada belirlenir. Öncelikle kullanıcı omurgayı girer. Omurga, sinyalin enerjisinin etrafında dağılacağı eğridir. Omurga belirlendikten sonra, kul lanıcıdan sinyalin omurga etrafında nasıl yayılacağını girmesi istenir. Arzu lanan sinyalin zaman-frekans özellikleri temelde yepyeni bir şekilde belirlen mektedir. Bunun yanısıra asıl sinyal sentezi, Wigner düzleminde arzulanan sinyalin kros terimlerinin yeterince iyi girilememesinden kaynaklanan zorluk lara karşı dayanıklı yeni bir yöntemle yapılmaktadır. Arzulanan sinyalin ivomurgası belirlendikten sonra genellenmiş bükme fonksiyonu, kesirli Fourier dönüşümü ve bükme işleminin seri bileşimi olarak elde edilir. Daha sonra asıl sinyal sentezi, sinyalin kros terimlerinin oldukça azalmış olduğu dönüştürülmüş sinyal bölgesinde yapılır. Dönüştürülmüş sinyal bölgesinde tasarlanan sinyal, orijinal zaman bölgesine taşınarak yeni sinyal sentez tekniği tamamlanır. Anahtar Kelimeler, zaman-frekans, Wigner dağılımı, sinyal tasarımı, sinyal sentezi, omurga, dönüştürülmüş sinyal bölgesi, bükülmüş kesirli bölge
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NEW APPROACH TO TIME-FREQUENCY LOCALIZED SIGNAL DESIGN Zafer Aydın M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Orhan Arıkan July 2001 Design of signals in Wigner Domain has received considerable interest throughout the study of time-frequency signal synthesis. In commonly used design methods where the designer has to specify the desired Wigner distribu tion, the overall performance of the design is often adversely affected by the difficulty of representing the cross terms in the desired model. In this thesis we present a novel approach for the design of signals in Wigner Domain. In this method, the desired signal features in the time-frequency domain are specified in two stages. First the user is required to specify the spine which is the curve around which the energy of the desired signal is distributed. Once the spine of the desired signal is specified, the user is asked to specify the spread of the desired signal energy around the spine. In addition to this fundamentally new way of defining the time-frequency features of the desired signal, the actual synthesis of the signal is performed in a novel approach which is robust to the inadequately defined inner interference structure of the desired signal in the inWigner domain. Once the spine of the desired signal is specified, a generalized warping function is obtained as a cascade of fractional Fourier transformation and warping. Then the actual signal synthesis takes place in the transformed signal domain where the inner interference terms of the signal are greatly re duced. After obtaining the designed signal in the transformed domain, it is transformed back to the original time domain providing the final result of the new signal synthesis technique.