A New time-frequency analysis technique for neuroelectric signals
Nöro-elektriksel sinyaller için yeni bir zaman-frekans analiz tekniği
  1. Tez No: 129169
  2. Yazar: DURSUN İLHAN TÜFEKÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Event Related Potentials, ERP, Oscillatory Brain Signals, EEG, Brain Signal Analysis, Time-Frequency Signal Analysis, Event Related Oscil lations, ERO IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET NÖRO-ELEKTRİKSEL SİNYALLER İÇİN YENİ BİR ZAMAN-FREKANS ANALİZ TEKNİĞİ D. İlhan Tüfekçi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Orhan Arıkan Ağustos 2002 Dış uyarıcıların varlığında, çalışan beyin Olay-İlişkili Potansiyel (OİP) sinyalleri olarak kaydedilebilen nöro-elektriksel sinyaller yayar. Beynin bilişsel fonksiyonlarını anlamak amacıyla, OİP sinyalleri bilişsel psikofizyoloji alanındaki birçok uygulamanın konusu olmuştur. Çokça kullanılan zaman veya frekans analiz teknikleri, OİP sinyallerinin durağan olmayan yapısı ne deniyle, OİP sinyal bileşenlerinin zaman-frekans doğasını ortaya çıkaramamak tadır. Bu çalışmada, yeni geliştirilen Zaman-Frekans Bileşen Çözümleyicisi (TFC A), OİP sinyal analizine uyarlanmıştır. Gerçek OİP sinyallerinden elde edilen sonuçlar, TFCA'ya dayalı OİP analizinin çözünürlük ve kirlenmemiş OİP sinyal bileşenlerinin çıkartılmasında emsalinin bulunmadığını göstermektedir. Ayrıca var olan OİP analiz tekniklerinden farklı olarak TFCA'ya dayalı analiz tekniği, klinik çalışmalarda yeni imkanlar yaratacak olan OİP sinyallerindeki deneğe dayalı değişimleri güvenilir şekilde ölçebilmektedir. Böylece, TFCA ivinsan beyninin karmakarışık mekanizmasının incelenmesinde, ideal bir araç olarak kullanılabilecektir. Anahtar Kelimeler. Olay-İlişkili Potansiyel, OİP, Salınımlı Beyin Sinyal leri, EEG, Beyin Sinyal Analizi, Zaman-Frekans Sinyal Analizi, Olay İlişkili Salınımlar, ERP, ERO
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NEW TIME-FREQUENCY ANALYSIS TECHNIQUE FOR NEUROELECTRIC SIGNALS D. İlhan Tüfekçi M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Orhan Arıkan August 2002 In the presence of external stimuli, the functioning brain emits neuroelectrical signals which can be recorded as the Event Related Potential (ERP) signals. To understand the brain cognitive functions, ERP signals have been the sub ject matter of many applications in the field of cognitive psychophysiology. Due to the non-stationary nature of the ERP signals, commonly used time or frequency analysis techniques fail to capture the time-frequency domain localized nature of the ERP signal components. In this study, the newly de veloped Time-Frequency Component Analyzer (TFCA) approach is adapted to the ERP signal analysis. The results obtained on the actual ERP signals show that the TFCA does not have a precedent in resolution and extraction of uncontaminated individual ERP signal components. Furthermore, unlike the existing ERP analysis techniques, the TFCA based analysis technique can reliably measures the subject dependent variations in the ERP signals, which mopens up new possibilities in the clinical studies. Thus, TFCA serves as an ideal tool for studying the intricate machinery of the human brain.